Blog post

Wat is vriendschap?

1 mei 2019Marcelina

Vandaag ga ik het met jullie hebben over vriendschap in het algemeen. Dit keer niet persoonlijke verhalen, maar wel met eigen voorbeeldjes erbij. Ik denk namelijk dat veel mensen het begrip ‘vriendschap’ niet goed kunnen vertalen en niet goed weten wat het nou daadwerkelijk betekent. Of ik dat wel goed weet? Ik denk het ook niet altijd. Vriendschap kan soms best wel lastig zijn. Ik probeer er meer over uit te leggen vandaag. Lees je mee?

Quote: ‘’a person who values you, wouldn’t ever put themselves in a position to lose you.’’

 

Deze kwam ik tegen op Pinterest en het zette me echt aan het denken. Vrienden die jou als persoon waarderen, willen je niet kwijtraken. Ik ben in mijn leven genoeg mensen tegengekomen die dit absoluut niet waren. Misschien ben ik zelf ook wel zo geweest tegenover iemand.

Vriendschap houdt dus in dat je elkaar waardeert, maar er is meer. Als je echt vrienden bent, dan accepteer je elkaar, respecteer je elkaar en moet je altijd eerlijk kunnen zijn tegen iemand. Ik heb in genoeg vriendengroepen gezeten waar ‘surrogaat vrienden’ in zaten. Deze ‘surrogaat vrienden’ gebruiken je op het moment dat ze even niets beters hebben. Dat kan ik niet echt vriendschap noemen en die mensen zijn ook niet te vertrouwen, omdat ze van de hak op de tak springen.

Hoeveel van jouw vrienden kan jij vertrouwen? Dat valt op een hand al te tellen. In elke grote vriendengroep zijn er vaak kleinere groepjes te vinden. Als het even misgaat, zijn er ook meerdere whatsappgroepen en zo creëer je onrust binnen je vriendengroep. Vrienden moeten er voor elkaar zijn en niet achter elkaars rug om roddelen over de ander.

Vrienden supporten elkaar altijd
Helaas, blijkt dit ook niet altijd zo te zijn. Echte vrienden supporten elkaar inderdaad. De vrienden die je niet supporten, zijn jaloers en gunnen het je niet. Om even een voorbeeld te noemen: ik opende in september 2018 mijn webshop en ik deelde het trots in allerlei whatsappgroepen met vrienden en familie. Je verwacht support, omdat je een vriendin bent van je vrienden. Ik kreeg van geen een vriend support. Niemand kwam iets kopen bij mij al kregen ze korting en gratis verzending. Waarom gingen ze mij niet supporten? Misschien interesseren de kaartjes ze niet zo, maar misschien gunden ze het mij ook niet. Daarnaast zijn mijn kaartjes ook niet heel duur, dus supporten had prima gekund voor een paar cent. Ik weet de echte reden natuurlijk ook niet. 

Niet dat ik nu rouwig ben over dat niemand mij steunde hoor, maar het verbaasde mij wel en je komt er mooi wel weer achter wie je vrienden zijn.

Dat vind ik dus persoonlijk het lastige aan vriendschappen. Soms lijkt het of mensen heel begaan met je zijn en alsof je ze echt kunt vertrouwen, maar dan valt het toch weer tegen. Dat is ook de reden waarom ik een beetje bang ben om nieuwe vriendschappen aan te gaan. Bang dat het weer vrienden zijn die alleen komen als het hun uitkomt of die toch over je roddelen of die je geluk niet gunnen.

Natuurlijk ben ik blij met de vriendschappen die ik wel heb, al mis ik soms wel echt een beste vriendin. Ik kan de vrienden die ik nu heb op 2 handen tellen en daarvan zijn er 2 die een stuk bij me vandaan wonen, dus die zie ik niet heel vaak. De rest woont dichterbij. Daarnaast heb ik via Instagram een aantal lieve meiden leren kennen en dat zie ik dan maar als een instavriendschap haha ;). Ik ben gelukkig met hoe ik het nu heb qua vrienden. Ik heb echt geen klagen. Maar ik sta wel open voor nieuwe vriendschappen in mijn leven.

Jan Smit quote:

Je komt er achter
Vroeg of laat
Een goede vriend
Een beste maat
Je hebt ze nodig
In het goede en in ’t kwaad
Want de weg van ’t bestaan
Is soms heel onaangenaam
Er wordt gevallen
En meteen weer opgestaan

 

Ik heb vrienden voor het leven
Gesteund door lief en leed
Wat een vriend aan mij kan geven
Is geld niet aan besteed
Je hebt vrienden waarmee je kan lachen
En waardoor je de tijd snel vergeet
Of een vriend die de pijn kan verzachten
Als je ‘t even niet meer weet

Leestip: Hotel Vianen: live cooking ervaring

 

Jan smit beschrijft het mooi in zijn welbekende lied. ‘Gesteund door lief en leed’. Lieve volger/lezer, ik hoop dat jij vrienden hebt voor het leven. Die je supporten, waar jij eerlijk tegen kunt zijn, die je niet verraden en die er zijn in de moeilijke, maar ook in de betere tijden. Als je die vrienden hebt, dan mag je jezelf een gelukkig persoon noemen!

Comments (2)

 • Naomi

  1 mei 2019 at 07:37

  Vriendschap vind ik heel waardevol en belangrijk. Dat geldt ook voor familie. En toch ga ik er bij familie meer vanuit dat dat voor mijn leven zal blijven. Bij vriendschap houd ik er altijd rekening mee dat het eindig is. Eigenlijk vind ik dat jammer, maar het is wat de tijd me geleerd heeft. Mooi artikel! Het zet me wel aan tot nadenken.
  Naomi onlangs geplaatst…De uit-knopMy Profile

 • MC

  3 mei 2019 at 13:59

  Test

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Prev Post

DIY: je eigen lightroom presets maken!

30 april 2019

Next Post

Heb je een visum nodig voor Cuba?

6 mei 2019