onderwijs persoonlijk

Wat gebeurt er met de knutselwerkjes?

Als je in het onderwijs werkt, dan krijg je van de kids vaak een tekening, kleurplaat of knutselwerkje. Kinderen vinden het leuk om iets te maken voor hun juf/meester, omdat ze de juf/meester als een voorbeeld zien. Maar ook als je vader/moeder/verzorger bent, dan herken je het vast wel dat je regelmatig een knutselwerkje krijgt van je kids. Maar wat gebeurt er nou eigenlijk met de knutselwerkjes?

Op de koelkast

Meestal worden werkjes vaak op de koelkast of op een prikbord geplakt. Later worden ze dan weggegooid of gaan ze in een grote bak op zolder. Dit gebeurde bij mij thuis wel meestal. De werkjes werden eerst opgehangen en later gingen ze in een grote doos.

Hoe doe ik dat als juf?

Nu moet ik eerlijk bekennen, dat ik het als juf net even anders doe. Ik ben al sinds 2012 actief in het onderwijs. Eerst was ik natuurlijk stagiaire, maar toen ik afgestudeerd was, werd ik officieel juf. Nu krijg je als stagiaire veel meer knutselwerkjes dan een juf hoor. Dat staat sowieso vast! šŸ˜‰ Maar ik bewaarde ook nog eens alles. Echt waar. Ik had mappen vol met tekeningen en knutselwerkjes van kinderen. Het is zelfs zo erg, dat ik bij het afscheid van een groep 6 een groot hart kreeg met allemaal lieve boodschappen erin gehangen. Dat hart heeft gewoon 2 jaar lang op mijn deur gehangen in mijn ouderlijk huis, terwijl ik in tussentijd alweer les had gegeven aan een groep 8 en ik inmiddels afgestudeerd was. Ik kreeg het niet over mijn hart om al die briefjes weg te gooien. Ik vond het veel te lief allemaal.

Speciale mappen

Alles wat niet in knutselvorm was, maar in de vorm van een kleurplaat/tekening bewaar(de) ik in mappen. Zodat ik er altijd naar terug kon kijken, want ik vond het lief dat kids dat speciaal voor mij maakten. Toen ik ging trouwen, heb ik wel echt een selectie gemaakt. Ik kon gewoon niet alles meeslepen naar Dirk zijn huis (nu ons huis) toe, dus ik heb flink wat tekeningen (moet je nagaan, van 7 jaar tijd) weggegooid.

 

Welke knutselwerkjes/cadeautjes heb ik nog steeds?

Ik weet niet alles uit mijn hoofd, maar ik heb zeker nog aardig wat bij mij boven liggen wat ik van kids heb gekregen. Wat ik sowieso nog heb:

 1. Ik kreeg van alle ouders van een klas een mooi boek over handlettering (christelijk) met een setje pennen erbij. Dat cadeau gebruik ik nog steeds. Ook kreeg ik van de directie en mijn collega’s 2 mooie voorleesboeken. Ook die heb ik uiteraard bewaard en die gebruik ik ook in de klas. Ik vind dat echt prachtige cadeaus.
 2. Ik kreeg van 2 meiden uit een hele vervelende groep 5 (ja, dat mag ik zeggen) waar ik maar 2 dagen stond (invalwerk) een lief knutselwerkje. Het was een wit papier en ze hadden er een rood hart op geplakt in een 3D effect. Volgens mij heten de meiden Lotte en Elin. Er stond op dat ze mij een lieve juf vonden. Het was een klas die heel veel hulp kon gebruiken en als je als invaljuf daar komt zonder enige informatie over de kinderen, dan is dat best pittig. Als je dan aan het eind zoiets liefs krijgt, dan weet je waar je het voor doet.
 3. Van mijn LIO klas kreeg ik diverse zelfgemaakte boekjes over mij als juf en over leuke tips voor lessen etc. Inmiddels zitten de kids alweer in de tweede van de middelbare, maar ik heb hun boekjes bewaard en ben niet van plan om ze snel weg te doen.
 4. Van een invalklas (speciaal onderwijs) in Epe waar ik 3 maanden voor de klas stond, heb ik ook een mooi cadeautje gekregen. Een boekje vol leuke herinneringen.
 5. Ik heb van een andere klas in het speciaal onderwijs ook diverse tekeningen gekregen. Daarnaast heb ik met die klas 2 filmpjes gemaakt voor op Youtube. Ik weet nog dat een van de jongens echt fan was (waarschijnlijk nog is) van Sela. Ik leerde diverse liedjes dankzij hem en daarom heb ik als bedankje voor die klas een filmpje gemaakt van het bekende lied ‘Ik zal er zijn’ van Sela. Een aantal weken terug is Kinga Ban overleden (zangeres van Sela) en ik moest toch meteen weer aan dat jongetje denken. Hij luisterde Sela om tot rust te komen in zijn hoofd zodat hij rustig kon gaan slapen.
 6. Ook heb ik nog een speciaal notitieboekje die ik kreeg van een leerling.
 7. Verder heb ik vast nog wel meer werkjes & cadeautjes, maar dit is wat ik me zo kan herinneren. Ik kreeg vorig jaar trouwens nog een reep Tony’s van een meisje uit groep 5/6 van een school waar ik veel invalwerk deed. Maar die reep heb ik al niet meer uiteraard šŸ˜›

Met wat voor cadeautjes maak je een juf/meester nou echt blij?

 1. Een juf/meester is altijd blij met wat lekkers: drop, chocola, snoep enz.
 2. Een persoonlijk cadeau. Zo kreeg ik iets van handlettering, omdat ik dat ontzettend leuk vond en de moeders van de klas hadden gepeild naar mijn hobby’s en interesses haha.
 3. Een voorleesboek
 4. Een bon van een boekhandel/snackbar/vvv bon enz.
 5. Iets wat ze kunnen gebruiken in de klas
 6. Verder is een meester of juf uberhaupt al blij als je iets geeft aan het einde van het jaar, want je hoeft het niet te doen.Leestip:Ā Tips voor cadeautjes: meesters en juffrouws

Welke cadeaus zijn minder handig om te geven?

 1. Bos bloemen, vind ik. Ik kreeg meerdere bossen bloemen toen ik op een school werkte waar ik drie kwartier vandaan woonde. Het was toen 30 graden en ik moest een aantal bossen bloemen veilig in mijn auto weten te vervoeren. Dat is niet zo handig. Als je juf/meester in de buurt woont, kan het natuurlijk wel.
 2. Douchefris, deo enz. Niet omdat je dat al veel te vaak krijgt, maar omdat je vaak je eigen favoriete merken hebt die je al gebruikt. Zo krijg ik veel te vaak iets van Dove, terwijl ik allergisch ben voor Dove douchefris. Ik wil geen deo met aluminium gebruiken, dus koop ik dat ook van een speciaal merk (Balea haha).

 

Volgend jaar sta ik hopelijk weer voor een eigen klas en daar kijk ik enorm naar uit. Niet om de knutselwerkjes/cadeautjes hoor, maar gewoon omdat juf zijn toch wel een heel mooi vak is. Kinderen iets leren en ook weer leren van kinderen.

Wat geef jij aan een meester/juf? En: bewaar jij knutselwerkjes van jouw kids?

 

8 Reacties

 1. zegt:

  Haha, deels herkenbaar, dit artikel. Ik gooi heel makkelijk dingen weg, dus tekeningetjes enzo hing ik altijd op in mijn lokaal en in de zomervakantie gingen ze dan (thuis, duhu, de kinderen mochten het niet zien) in de papierbak.
  Persoonlijke cadeaus bewaarde ik wel. Dingetjes als een magneetje of een boekenlegger. Aan het eind van het jaar kreeg ik vaak een gezamenlijk cadeau, zoals bijvoorbeeld een boekenbon. Dat vond ik heel leuk. Ik schreef dan voorin dat het een herinnering aan die klas was en uiteraard heb ik die boeken nog steeds.
  En heel eerlijk? Dingen als kaarsjes, zeepjes en andere frutseltjes gingen op een plank en ehā€¦die gaf ik zelf weer weg met verjaardagen.
  Naomi onlangs geplaatst…Collegaā€™s en vrije tijdMy Profile

 2. zegt:

  Dat vind ik toch wel jammer aan lesgeven in het voortgezet onderwijs. Ik heb nog nooit een knutselwerk of cadeautje ontvangen. Zie dat toch wel als een blijk van waardering en die mis ik wel (vooral als ik zie wat vriendinnen die juf zijn allemaal krijgen van leerlingen en ouders).

  Liefs,
  Marloes
  Marloes onlangs geplaatst…Vakantie | SardiniĆ« ā€“ Castelsardo, Stintino, Alghero, SassariMy Profile

 3. Haha dat begrijp ik wel inderdaad! Wordt tijd dat jouw leerlingen dus leren hoe je een leerkracht kan bedanken šŸ˜‰

 4. Haha ik heb ook een heleboel weer doorgegeven van alle zeepjes enzo. Je kan helaas niet alles gebruiken. Persoonlijke cadeaus bewaar ik inderdaad altijd šŸ™‚

 5. Beauty By Bibi zegt:

  Wat ontzettend leuk om dit te lezen! Het lijkt me zo leuk om tekeningen en cadeaus te krijgen van de kinderen en ouders. Zo attent. Ik zou het ook lastig vinden om weg te doen! Fijne avond.

 6. Wij gaven meestal een leuk kaarsje. Komt altijd van pas.
  An Van Assche onlangs geplaatst…Het Timanfaya National Park: vuurbergen op LanzaroteMy Profile

 7. zegt:

  Mijn dochter gast over ruim een jaar voor het eerst naar de basisschool, dus wij geven op dit moment nog niets. Maar je persoonlijke tips onthoud ik wel tot het zo ver is.
  Cynthia onlangs geplaatst…Recept: Wraps met avocado en pulled chickenMy Profile

 8. zegt:

  Ik vind en vond dit zo lastig om aan leraren/leraressen/stage begeleiders te geven. Daarom geef ik tegenwoordig vaak maar een kadobon of iets van een kaarsje, of allebei! Haha. Ligt er aan hoe ik het naar mijn zin heb gehad en hoeveel geld ik nog heb om dit te geven. Maar zo leuk dat je iets krijgt van de kinderen!
  &Xaar onlangs geplaatst…Waarom ben ik gaan bloggen? | &XaarMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge