Blog post

Persoonlijk: vriendschap

17 mei 2018Marcelina

Vandaag ga ik jullie meer vertellen over vriendschap. Het is vooral een persoonlijk stuk over mijn vriendschappen. Vrienden die komen en gaan. Het is ook niet altijd even makkelijk, zo’n vriendschap. Dit kan natuurlijk verschillende redenen hebben. Hieronder vertel ik steeds in kopjes meer over mijn vriendschappen. Zo leer je mij wat beter kennen, maar misschien zie je wel een stukje herkenning. Het is veel tekst, dus ik heb het opgeleukt met wat foto’s 🙂 Lees maar mee:

Vriendschappen die verwateren

Je kent ze vast wel. Dit zijn de vriendschappen die je misschien al voor een langere tijd had, maar die om een of andere reden dan toch eindigen. Ik had veel van zulke vriendschappen op de basisschool. Ik woon in een dorp, maar bij ons in de buurt zijn heel veel scholen. Het is dus logisch dat je na groep 8 niet iedereen meer ziet. Ons dorp telt ook al 18.000 inwoners, dus de kans dat je elkaar tegenkomt is kleiner. Ik heb daar dus al een aantal vrienden verloren. Soms kom je elkaar na een tijdje weer tegen. Dan kan je het weer oppakken, maar in mijn geval merk ik dat het vaak niet zo makkelijk werkt. Je hebt elkaar dan toch al een tijd niet gesproken.

Vriendschappen op afstand

Ik heb een aantal vriendinnen die ik niet vaak spreek. Wel over whatsapp, maar niet in het echt. Dit komt omdat ze een stukje bij mij weg wonen. Eigenlijk wonen ze niet eens zo heel ver weg. De ene vriendin woont 20 minuutjes rijden verderop (die spreek ik het vaakst) en de ander ruim drie kwartier verderop. Aankomende vrijdag ga ik weer lekker een dagje met ze weg en in maart hebben we ook nog gezellig geluncht hier in de buurt. Het is ook lastig plannen, want iedereen heeft ander werk. De een avonduren, de ander werkt in het weekend, ik werk overdag enz. Dit is de reden waarom zulke vriendschappen vaak verwateren. Ik koester ze maar, zolang ik ze heb 😉

Vriendschappen die eindigen door een relatie

Ik heb een hekel aan dit soort vriendschappen. Eigenlijk zijn het niet eens vriendschappen te noemen. Je investeert veel tijd in je vriendschap en dan word je opeens gedumpt. Ik denk dat vele deze wel herkennen. Ik heb ze ook meegemaakt, meerdere keren.

Mijn vriendschap en een relatie

Ik heb altijd gezegd dat ik niemand van mijn vrienden zou laten zitten zodra ik een relatie zou krijgen. Dit heb ik altijd vol gehouden tegen iedereen, want om me heen had iedereen een relatie, behalve ik en ik vond het zo jammer dat vriendschappen verdwenen door een relatie. Waarom zou je je hele vriendschap opgeven? Je relatie kan nog uitgaan en dan heb je niemand meer… Op het moment dat ik een relatie kreeg, had ik eigenlijk geen vaste vriendengroep meer. Die was aan het eind van de zomer zojuist uit elkaar gevallen, doordat iedereen een andere weg koos. Opleidingen, relaties, ander werk enz. Ik had alleen wat losse vrienden. Ik had zelfs nog een beste vriend op het moment dat ik een relatie kreeg. Om eerlijk te zijn, heb ik daar alles aan gedaan om die vriendschap te behouden. Dat die vriendschap uiteindelijk is opgehouden, is niet mijn schuld. Ik heb heel vaak aangegeven dat ik graag wilde afspreken. Het moet natuurlijk ook van twee kanten komen. Eigenlijk heb ik me dus altijd aan mijn belofte gehouden, maar had ik geen vriendengroep waarbij ik de belofte kon toepassen… Straks vertel ik meer over mijn huidige vriendengroep.

Vriendschappen waarbij de één beter wil zijn dan de ander

Pfoe lange titel haha! Het zal je doel maar zijn zeg: beter zijn dan je vriendin… Hallo vriendschap? Dat is niet echt het doel van een vriendschap dacht ik zo. Ik had zo’n vriendin. Ze was eigenlijk op bijna alles jaloers van mij. Dit wist ik eerst niet, totdat ik merkte dat ze mijn functie op werk wilde overnemen. Ze speelde het spel steeds vuiler en ik was er best wel klaar mee. Achter haar rug om, heb ik noodgedwongen ander werk gezocht. Zo heb ik lange tijd 2 bijbaantjes gehad en uiteindelijk ben ik overgegaan naar mijn nieuwe bijbaan. Het nadeel was, dat ze samenwerkte met een ander persoon op het werk. Een mannelijk persoon waar ik nu nog van walg als ik hem tegen kom. Ze gingen over lijken om hun doel te bereiken (hé, dat rijmt) en daar wilde ik niet aan mee werken. Inmiddels heeft ze de functie die ze wilde en heb ik haar al ruim een jaar geleden achter mij gelaten.

Mailtje

Ik heb haar een mail gestuurd waarin ik heb uitgelegd hoe ik me voelde. Ik heb haar overal geblokkeerd. Later bleek ook nog dat ze flink wat roddels over mij bleef verspreiden. Via mijn zusje probeerde ze van alles uit te horen over mij. Als je zo wilt leven, prima! Eigenlijk snap ik niet dat ik het ooit als vriendschap heb gezien, maar wat als het je enige vriendin is op dat moment? Misschien is het wel herkenbaar: een vriend(in) hebben, die je eigenlijk onderhoudt, omdat je niks anders hebt… Mijn ogen zijn in ieder geval geopend voor dat soort types. Ik hoop er nooit meer in te trappen!

Vriendschappen waarbij je ingeruild wordt

Ken je deze soort vriendschappen? Waarbij je alleen op bepaalde momenten goed bent? Vaak hebben dit soort types meerdere vriendengroepen. Ze kijken gewoon wat het beste uitkomt op dat moment en kunnen je zo laten vallen. Ze wisselen steeds van vriendengroep en profiteren van iedereen wat. Dit soort types kunnen best irritant zijn. Ik heb het nu trouwens niet over de types met meerdere vriendengroepen die hun tijd eerlijk verdelen hoor. Die heb je natuurlijk ook. Dat vind ik eigenlijk alleen maar goed. Ik heb het nu over types die van iedereen profiteren en je zo kunnen dumpen. Ze bellen/appen zodra ze in nood zijn en dan moet je weer voor ze klaar staan. Ze kunnen je het ene moment negeren en het andere moment moet je met ze naar de bios bij wijze van. Ik heb ook deze vriendschappen voorbij zien komen in mijn leven. Misschien zelfs te vaak. De switch-vriendschap. Voor dit soort mensen heb ik maar één advies: maak alsjeblieft je keuze! Iemand aan het lijntje houden is zo vervelend…

Vriendschappen met veel moeite

DRAMA! Vriendschappen waarbij jij onbeperkt investeert en de ander altijd wel wat heeft, ik noem het; drama. Je verspilt er veel tijd aan en uiteindelijk eindig je met niets. Dit is een van mijn verwaterde vriendschappen. Eigenlijk was alles veel moeite bij deze persoon. Niet alleen het afspreken, gewoon alles. En op het moment dat er een afspraak was, werd er net gedaan of er niets aan de hand was. Je investeert er veel tijd in. Je appt, je rijdt enz. Wanneer doen ze iets terug voor jou? Ik wacht er nog steeds op 😉

Vriendschappen met een rang

Je hebt zelfs vriendschappen waar een bepaalde rang is. Niet officieel natuurlijk, maar sommige personen zien dat zo in de vriendschap. Ook deze is voorbij gekomen in mijn leven. Een vriendschap met een aantal personen, waarbij één persoon steeds met een bepaald persoon ging afspreken, zonder dat de rest het wist. Dit wisselde steeds af in die vriendengroep. Achteraf kwam je er dan achter en dan voelde je je achtergesteld. Ik weet niet zo goed hoe ik met dit soort vriendschappen om moet gaan. Eigenlijk ben ik heel erg blij dat ik geen deel meer uitmaak van deze vriendschap, want het kost jou tijd en moeite, maar eigenlijk staan ze maar half voor je klaar. Misschien kan je het niet eens echte vriendschap noemen, als er dingen achter de rug om gebeuren? Ik weet het niet zo goed.

Leestip: Afvallen? 50 diverse manieren om jou te helpen!

Hoe ben ik als vriendin?

Nu ik dit getypt heb, ben ik best nieuwsgierig hoe mensen mij zouden zien in een vriendschap. Ik heb nooit iemand laten vallen voor een relatie en ik heb niet aan rangorde gedaan o.i.d. Sterker nog: ik heb een groot rechtvaardigheidsgevoel en ik ben een tikje hooggevoelig. Mijn doel was altijd al om iedereen even tevreden te houden. Ik ben wel een persoon die mensen doorheeft. Dus mensen met 2 kanten, daar prik ik doorheen. Die de schijn ophouden zeg maar. Ik ben zelf een persoon die heel voorspelbaar is. Ik vind het wel lastig om voor mezelf op te komen. Dit is vast de reden waarom ik zoveel ‘slechte vriendschappen’ heb gehad. Ik liet vaak over me heen lopen. Hier heb ik wel spijt van. Ik zou niet echt weten wat voor vriendschap mensen met mij hebben, maar ik weet wel dat ik geen van de genoemde ‘slechte’ vriendschappen ben. Dat past ook niet bij mij. Maar wie weet is er wel een ander soort vriendschap (misschien ook slecht) die wel bij mij zou passen? Ik weet het niet haha! Ik heb een zacht karakter, ben soms een tikje bazig en ik ben introvert. Ook treed ik niet snel op de voorgrond en ben dus heel rustig. Zodra ik eenmaal aan je gewend ben, kan ik wat drukker worden.

Mijn vriendschap + conclusie

Ik heb nu al veel vriendschappen besproken. Eigenlijk waren ze niet allemaal zo positief. Ik heb ervaringen uit mijn leven gedeeld en wie weet zie je wel wat herkenning. Eigenlijk zijn veel vriendschappen zelfs een combinatie van meerdere ‘slechte vriendschappen’ die ik al noemde. Ik vertelde al dat ik geen vaste vriendengroep meer had, op het moment dat ik contact had met Dirk. Ik had losse vrienden, maar geen ‘vaste’ vrienden waar ik altijd op kon bouwen zeg maar. Eigenlijk heb ik die ook nooit echt gehad. Ik dacht dat ik ze had, maar ik heb ze allemaal hierboven opgenoemd helaas.

Nieuwe vrienden

De dag nadat ik een relatie kreeg met Dirk, ging ik meteen mee naar zijn vriendengroep (het was bingoavond, dat is traditie in ons dorp 4x per jaar, op de radio) en daar leerde ik verschillende mensen kennen. Eigenlijk bestaat de hele vriendengroep van Dirk uit jongens die al vrienden met elkaar waren en daar zijn de dames bijgekomen. Alle meiden hebben dus een relatie met de vrienden van Dirk en er zijn nog een aantal vrijgezelle jongens. Dit is een leuke vriendengroep. Ik heb naast deze vriendengroep nog 2 vriendinnen op afstand die ik al noemde. Daarnaast zit ik bij een bijbelstudiegroep met jonge vrouwen.

Op zich ben ik hier tevreden mee. Ik mis soms wel een echte vriendin. Daar ben ik heel eerlijk in. Ik zou soms wel een vriendin willen waar ik mee kan afspreken, die hier in de buurt woont en waar ik ‘alles’ mee kan delen. Een betrouwbaar persoon die niet onder de eerder genoemde categorieën valt haha! Aangezien ik die vriendin nog niet heb gevonden, ben ik tevreden met hoe het nu is. Ik heb Dirk als persoon waar ik eigenlijk alles mee deel en tot er evt. een (beste) vriendin in mijn leven komt, blijft hij mijn beste vriend 😉

Vraag aan jou:

Nu ben ik wel heel benieuwd. Ik heb mijn verhaal gedeeld (mijn meest open artikel ooit), maar hoeveel echte vrienden heb jij? Vrienden die je kunt vertrouwen, waar je op kunt bouwen en die je niet in de steek zullen laten? En daarnaast: herken je de genoemde vriendschappen? Zijn ze ook in jouw leven voorbij gekomen?

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Prev Post

Action pakketjes: unicorn & botanical

14 mei 2018

Next Post

Update over: trouwen, vrienden, werk, bloggen en meer

23 mei 2018