Op huizenjacht: waar moet je op letten?

Ik heb er geen geheim van gemaakt dat ik graag zou willen verhuizen in 2020. Ons huisje is erg klein en we willen heel graag een tuin. We zijn daarom op huizenjacht gegaan. Eerst alleen online, maar later ook in het echt. We zijn eigenlijk niet eens zo veeleisend als het gaat om een huis. We willen zon (op de straat), een tuin, geen klusproject en het huis moet staan in één van onze 2 favoriete dorpen hier in de buurt. Echter zijn er toch wel een aantal dingen waar je goed op moet letten als je op huizenjacht gaat. Ik zet ze hieronder op een rijtje. Lees je mee?

Grond

Wanneer is het huis gebouwd en op wat voor soort grond is het gebouwd? Is er bijvoorbeeld kans op verzakking? Handig om te weten!

Gezin wat er woont

Wie woont er nu in het huis? Is het een ‘Help! Mijn man is klusser.’ type? Probeer dan extra goed te kijken of je wel waar voor je geld gaat kopen, want verrassingen na de tijd zit niemand op te wachten. In wat voor staat gaan de huidige bewoners het huis achterlaten?

Nieuw huis

Weet je ook wanneer je je eventuele nieuwe huis in mag? Hebben de huidige bewoners al wel een nieuw huis voor zichzelf geregeld? Handig om te weten. Straks kan jij er pas na een jaar in, doordat de huidige bewoners nog niks gekocht hebben. In een jaar kan er ook nog veel gebeuren binnen het huis waardoor de waarde kan zakken bijvoorbeeld.

Lekkage

Kijk ook goed naar de plafonds in alle kamers, want een lekkage kan je vaak zien (gelige kleur op de muur). Heeft het huis een schuur of een garage? Bekijk ook daar goed of je lekkage ziet. Eventueel zou een lekdetectie ook handig kunnen zijn. Dan wordt er gekeken naar alle kamers. Zoals de badkamer, de kelder, de plafonds in de kamers, maar ook bij het riool. Ook als je vermoed dat er sprake is van daklekkage, kan een lekdetectie handig zijn om te laten uitvoeren door een professional. Wist je dat het niet alleen geldt voor puntdaken, maar ook voor platte daken? Een professioneel lekdetectiebedrijf inzetten is de beste optie. Helemaal als je zelf niet de handigste klusser bent of geen oog hebt voor zulke zaken.  Moorman Totaal Techniek is een van de beste specialisten op dit gebied.

Bouwkundige keuring

Bij twijfel en als het een ouder huis is, is een bouwkundige keuring wel zo handig. Dan wordt er letterlijk op alles gelet.

Bij twijfel niet doen

Twijfel je te veel over een huis? Doe het dan niet! Je moet geen huis kopen om het feit dat je een huis wilt kopen. Voor iedereen bestaat er een droomhuis. Hoeveel jaar het ook mag kosten om dat huis te vinden. Binnenkort deel ik weer een update over onze huizenjacht tot nu toe. Benieuwd naar eerdere blogs? Ik heb al wat geschreven over onze ideale slaapkamer en over onze ideale keuken. Wie weet leuk om te lezen! 🙂 Hoe staat het er bij jullie voor? Gelukkig op de plek waar je nu woont, verhuisplannen aan het maken of ook al op huizenjacht?

 

 

2 reacties

  1. zegt:

    Nu maak je me vooral heel nieuwsgierig of jullie huizenjacht al een nieuw droomhuis heeft opgeleverd…
    Ik kocht acht jaar geleden nieuwbouw en liet bij aankoop een keurig uitvoeren door de Vereniging Eigen Huis. Laat ik het zo zeggen: dat was núttig! Ik zou het bij een volgend huis zeker weten weer doen.
    Naomi onlangs geplaatst…De projectweek (met autisme)My Profile

  2. zegt:

    Snap ik 😉 ik deel daar binnenkort meer over. En fijn dat je dit deelt ☺️ hier hebben anderen ook wat aan denk ik. Zelfs als je een nieuwbouw koopt, kan een keuring dus van pas komen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge