Blog post

Ondernemen: waar ligt mijn focus?

17 december 2019Marcelina

Vandaag wil ik het hebben over ondernemen en eigenlijk over mijn eigen onderneming. Zoals jullie misschien wel weten, bestaat mijn blog al bijna 2 jaar en mijn webshop bestaat al ruim een jaar. Die twee samen zijn mijn onderneming. Sinds 16 mei (de dag dat Beer, ons hondje, jarig is) ben ik officieel een zelfstandige ondernemer. Dat klinkt best wel leuk, maar ik haal niet mijn hoofdinkomsten uit mijn onderneming. Daarvoor heb ik nog een andere baan in het onderwijs. Vandaag vertel ik meer over mijn plannen qua ondernemen:

Het onderwijs

Ik sta 3 dagen per week voor de klas en het plan staat zo goed als vast dat ik per januari naar 4 dagen voor de klas ga. Dat klinkt niet als een grote verandering, maar dat is het voor mij wel. Ik was namelijk 1,5 jaar lang op maandag en op dinsdag vrij. Mijn ondernemersdagen zeg maar. Die 2 vrije dagen ga ik verliezen en ik krijg er 1 vrije dag voor terug. Dat scheelt mij best wel veel op jaarbasis natuurlijk en dat zal veranderingen meebrengen voor mijn onderneming.

Slaap

Ik werk niet dichtbij huis en dus gaat mijn wekker rond 6.15u in de morgen, zodat ik op tijd kom en voor de file uit kan rijden. Dit doe ik bewust, want anders verleng ik mijn reistijd alleen maar. Zodra ik 5 minuten later vertrek, ben ik al de pineut en sta ik vast op een drukke provinciale weg. Ik ben dus best wel moe als ik thuis kom, omdat ik er vroeg uit moet en omdat ik ook nog een stukje moet rijden naar huis. Ik maak vrij lange dagen. In het weekend ben ik daarom vaak echt aan het opladen en daarom besteed ik dan weinig tijd aan mijn onderneming.

Bloggen

Ik vind het super leuk om te bloggen, maar als ik straks nog maar 1 vrije dag heb en ik op die dag de volgende taken heb:

  1. huishouden
  2. boodschappen
  3. bloggen
  4. webshop
  5. uitslapen/uitrusten

Dan wordt het dus best wel druk voor mij. Dus ben ik aan het kijken: waar ligt mijn focus? Waar wil ik mijn aandacht aan geven naast mijn werk in het onderwijs? Welk deel van ondernemen vind ik het leukste?

 

Instagram

Ik heb het vaker gezegd, maar Instagram is het visitekaartje van je onderneming. Ik heb 2 actieve accounts: één persoonlijke en één voor mijn webshop. Helaas kan ik de laatste tijd niet zoveel aandacht aan Instagram geven als ik zou willen, maar ik blijf er wel actief op. Als het me niet lukt om een foto te plaatsen, neem ik jullie mee in mijn stories bijvoorbeeld. Ik probeer Instagram ook echt op mijn eigen manier te doen. Zonder directe strategie, maar door alleen te posten wat ik zelf echt leuk vind om te posten. Het gaat mij niet om de likes, maar dat ik er plezier in blijf houden ;).

Webshop

Jullie weten misschien wel dat het runnen van een webshop echt een droom voor mij is geweest. Het is nog steeds een feestje trouwens hoor. Ik vind het fantastisch om bestellingen voor jullie klaar te mogen maken. Dit kan ik prima na mijn werk doen en op mijn vrije dag(en) lukt dit ook prima. Momenteel heb ik zo’n 160 producten en ik probeer steeds een beetje uit te breiden. Geen twijfel over mogelijk dat ik hier mee door wil gaan dus. Het leuke aan ondernemen, vind ik, is dat je je onderneming ook echt kan zien groeien en dat zorgt ervoor dat je er alleen maar enthousiaster over wordt.

Waar ligt mijn focus dan?

Sowieso ligt mijn focus bij mijn werk in het onderwijs. Logisch, want 4 van de 5 dagen daar werken zorgt ervoor dat het mijn hoofdinkomsten zijn. Mijn webshop is een leuke hobby die ik erbij doe en ook mijn blog is voor de hobby. Uiteraard verdien ik met bloggen zo nu en dan wat als ik een samenwerking heb, maar het blijft vooral hobbymatig.

Per januari zal mijn focus gaan liggen bij mijn webshop en mijn baan in het onderwijs. Dat betekent niet dat ik nooit meer ga bloggen of dat mijn blog stopt. Ik vind het heel leuk om te bloggen en ik heb besloten dat ik gewoon ga bloggen wanneer ik er zin in heb om wat online te gooien. Afgelopen 1,5 jaar was ik elke maandag/dinsdag bezig met het schrijven/verbeteren van blogs, maar als ik nog maar 1 vrije dag heb, besteed ik die liever niet aan nog meer verplichtingen.

Heeft ‘A cup of happiness’ dan geen potentie?

Ik weet zeker dat ik kan groeien met mijn blog als ik er ook de tijd voor neem. Alleen ik heb die tijd niet, omdat ik ook een andere baan heb. Iemand die zijn/haar onderneming een half jaar de tijd geeft om te groeien bijvoorbeeld, kan er ook echt alle aandacht aan geven. Wie weet dat het wat is voor in de toekomst, maar momenteel houd ik mijn blog dus bewust als een hobby. Vier dagen per week vast werk is voor mij al een hele stap en ik weet niet zeker of ik dat na een jaar nog steeds wil. Wie weet dat ik dan weer overstap naar 3 dagen, zodat ik weer meer kan bloggen. Daarnaast kan ik in de vakantie natuurlijk ook lekker gaan bloggen.

Korte samenvatting van deze blog

Ik ga dus minderen met bloggen (ik ga niet stoppen) en ik ga mijn focus leggen op de webshop en op mijn werk in het onderwijs. Dit alles per januari natuurlijk. Op mijn nieuwe vrije dag wil ik vooral uitslapen, uitrusten en alleen nog maar pakketjes inpakken voor klanten ;). Ik heb al vaker gezegd dat ik ga minderen met bloggen en uiteindelijk lukt dat me nooit haha. Maar we zullen zien deze keer. Voor nu lijkt dit me een goede verdeling van mijn werk en mijn onderneming.

Wat zou jij doen in mijn situatie?

 

 

Comments (1)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Prev Post

Favorieten in de maand december

10 december 2019

Next Post

Hoe zet je duurzaamheid in binnen een bedrijf/onderneming?

23 januari 2020