Blog post

Hooggevoelig zijn: ik leer mezelf begrijpen

8 augustus 2018Marcelina

Vandaag deel ik een heel persoonlijk artikel met jullie. Ik vind het namelijk lastig om mezelf te begrijpen. Of eigenlijk: ik heb mezelf nooit heel goed begrepen. Ik wist dat er iets anders was bij mij dan de gemiddelde persoon, maar wat het was, wist ik nooit. Nu wel en ik ga het delen en vertellen, want er zijn veel mensen die hier last van hebben. Lees maar mee 🙂

Autisme?

Ik ben vanaf mijn 18e ongeveer gaan denken dat ik autistisch was. Dat ik daarom dingen goed op een rijtje moest hebben of snel last had van prikkels. Na een dag vol indrukken, had ik altijd momentjes voor mezelf nodig. Mijn familie heeft mij ook nooit begrepen. Logisch, want ik wist zelf ook nooit waarom ik was zoals ik was. Ik deed dingetjes altijd op een gekke, andere manier. Ik maakte ook overal een spelletje van (raden) dat doe ik nog steeds trouwens. Eigenlijk weet ik pas sinds 2 maanden ongeveer wat er met mij aan de hand is. Geloof me, het is totaal niks ernstigs. Het is juist positief dat ik het weet, want nu kan ik ermee leren omgaan en Dirk ook. Dirk heeft trouwens ook altijd gedacht dat ik autistische trekjes had.

Wat heb ik dan wel?

Dirk weet van mij dat ik een gevoelig persoon ben. Ik leef me heel erg in in een ander (te erg) en ben ook snel emotioneel. Dat is waarom ik het artikel over vriendschap heb geschreven. Ik schreef het van me af, maar ik vertelde ook dat ik sommige dingen nooit heb begrepen. Dat is het nadeel: ik wil alles begrijpen om het een plekje te kunnen geven. Alleen ik kan niet alles begrijpen en snappen.

Onderzoek

Toen Dirk mij vertelde dat ik misschien wel hooggevoelig zou kunnen zijn, ben ik meer onderzoek gaan doen. Dit heeft even geduurd, want natuurlijk wil je niet zomaar een ‘stempel’ hebben. Dit was het probleem thuis trouwens denk ik ook, ik had echt wel wat bijzondere trekjes, maar mijn moeder wilde liever niet dat haar kinderen een labeltje hadden, dus heeft ze het bij ieder kind zo gelaten. Terwijl ik van mening ben, dat je iemand juist helpt door te weten wat degene heeft, zodat je degene ook beter kunt begrijpen.

Stempel/label

Natuurlijk heeft tegenwoordig bijna ieder kind wel een stempel/label. Sommige balen hiervan, sommige vinden het fijn. Ik denk dat het goed is dat er voor steeds meer kinderen/mensen een passende oplossing kan komen. Er zijn zoveel mensen die niet begrepen worden en die anderen niet goed kunnen begrijpen. Ik kan het weten hoe akelig dat is. Weten dat er iets niet helemaal klopt, maar geen idee hebben wat je er aan kunt doen en het niet kunnen delen met je omgeving.

Vandaag ga ik daar voor mij in ieder geval verandering in brengen. Ik ga delen wat ‘mijn probleem’ is en hoe ik er nu mee om ga. Ik hoop dat wanneer mensen dit lezen en zoiets hebben van ‘ik kan mijn kenmerken ook wel eens googlen’ dat ze dat ook daadwerkelijk gaan doen. Je helpt jezelf en je omgeving er enorm mee. Natuurlijk was je waarschijnlijk al geaccepteerd door je geliefden om je heen, maar nu kunnen ze je nog beter begrijpen. Daar gaat het om. Dus mocht je mij nooit helemaal hebben begrepen, dan lukt het misschien na vandaag wel wat beter.

IK BEN HOOGGEVOELIG

Ik ben een HSP! Een High Sensitive Person/Hoog Sensitief Persoon. Ofwel: ik ben hooggevoelig. Ik heb snel last van prikkels, ik kan helemaal opgaan in de emotie van een ander, ik ben zelf snel emotioneel, na een dagje uit moet ik een paar uur bijkomen en ga zo maar door. Ik leg het verderop wel uit 😉

Hoe kwam ik erachter?

HSP komt veel voor in Nederland. Het feit is, dat 1/5 van de bevolking hooggevoelig is. Dat is dus 20% van Nederland. Het volgende feit is, dat heel veel mensen dat niet weten. Een ander feitje is, dat hooggevoeligheid ook schalen heeft. Je kunt het dus licht hebben, maar ook weer zwaar. Dus dat is waarom heel veel mensen niet eens weten dat ze hooggevoelig zijn. Wie weet komen ze er net als mij pas na 23 jaar achter 😉

Online test

Ik heb online een test gedaan. Klinkt stom, want testjes zijn niet altijd betrouwbaar, maar deze gaf een heel duidelijk beeld van hooggevoeligheid, dus ik besloot het te proberen. Ik moest 35 vragen invullen en bij elke vraag waren 2 keuzes. Het ging vooral over eigenlijk al mijn ‘complicaties’ dus ik scoorde dan ook 33/35 ‘punten’  toen kwam ik erachter dat het bij mij haast wel waar moest zijn. Eigenlijk viel alles op zijn plek voor mij. Al die vragen waar ik ‘ja’ kon invullen. Ik voelde me steeds gelukkiger. Eindelijk  wist ik waar ik last van had.

Wat houdt het precies in?

Ik ga hieronder een aantal dingen delen over hooggevoeligheid. Deze informatie komt niet van mij, dus waar nodig, zal ik een bron toevoegen voor jullie.

 1.   HOOGGEVOELIGHEID Hier kun je onder andere een test doen om er zelf ook achter te komen

Eén op de vijf mensen is geboren met een sensitief zenuwstelsel, dat sterker dan dat van anderen reageert op prikkels. Hoogsensitieve personen (HSP) zijn eerder moe, gevoeliger voor stress en raken gemakkelijk overprikkeld. Licht, geluid en emoties van anderen komen veel harder binnen. De door niet-hooggevoelige mensen gedomineerde samenleving bestempelt hen al snel als ‘verlegen’, ‘introvert’, en ‘overgevoelig’.

Hier wordt nogmaals herhaald dat het om 1/5 van de bevolking gaat. Ik ben inderdaad snel moe. Zo erg, dat ik regelmatig heb gedacht dat ik de ziekte van Pfeiffer had. Ik stress enorm snel, maar dat weten mensen uit mijn omgeving denk ik wel. Ook heb ik vaak last van migraine. Ik ben een introvert persoon en wordt/werd heel vaak als verlegen gezien.

 1. Een aantal kenmerken van HSP

 • Nemen gedetailleerder, subtieler en intenser waar
 • Zijn erg gevoelig voor prikkels van buitenaf; vaak voelen HSP’s zich hierdoor niet op hun gemak
 • Hebben meer moeite en meer tijd nodig om indrukken te verwerken
 • Hebben een diep en rijk innerlijk leven; dromen, fantaseren en overwegen veel
 • Voelen stemmingen en sferen goed aan
 • Worden meer dan gemiddeld geroerd door natuur, kunst en muziek
 • Eigen emoties en emoties van anderen worden intenser ervaren
 • Hebben moeite met planning en het verkrijgen van structuur
 • Kunnen verlegen overkomen maar zijn dat veelal niet
 • Zijn vaak plichtsgetrouw en perfectionistisch
 • Functioneren minder goed als ze geobserveerd of geëvalueerd worden
 • Zijn vaak zorgzaam en anticiperend op behoeften van anderen; moeite om grenzen aan te geven
 • Hebben relatief meer en sneller last van stress, spanning en fysieke klachten zoals hoofdpijn, allergieën, maag/darmklachten, chronische vermoeidheid etc.
 • Lopen groter risico op stemmingswisselingen, depressiviteit, angsten en verslavingen

Herkenning

Hier herken ik mij heel erg in. Ik ben een echte planner trouwens hoor, maar ik kan lastig structuur krijgen en daar erger ik mij dan aan. Ik ben perfectionistisch op bepaalde vlakken en dat is waarom sommige dachten dat ik autistische trekjes had. Observaties word ik zenuwachtig van. Ik denk dat vele zich hier wel in kunnen herkennen haha. Ik heb redelijk vaak hoofdpijn. Heel vaak last van mijn maag/darmen. Ik heb geen verslaving op nagelbijten na. Ik ben een optimistisch persoon, maar mijn stemming kan snel omslaan.

Wie? Wat? Waar? Wanneer? Waarom? Hoe?

Als ik een artikel op AD lees over een moord, vermissing, ongeluk etc. dan moet ik weten wat er is gebeurd en hoe het is gebeurd. Ik kan me er dan uren mee bezig houden. Eigenlijk zou ik die artikelen dus helemaal niet moeten lezen, maar ik kan het niet laten. Ik fantaseer en droom heel veel. Altijd al gedaan. Ik kan niet tegen actie/spanning. In de kerk heb ik bij veel psalmen/gezangen een brok in mijn keel of tranen in mijn ogen. Dit heb ik trouwens ook met andere muziek, maar in de kerk raakt het me toch het meeste. Kan ik niks aan doen, gebeurt gewoon. Ik kan alles wel bij langsgaan, maar dit is gewoon wie ik ben.

Weet ik zeker dat ik een HSP ben?

Ja! Waarom ik dat weet? Omdat alle kenmerken voor mij van toepassing zijn. Ik voel me dankzij artikelen over HSP eindelijk begrepen en Dirk kan mij zo ook beter begrijpen. Natuurlijk doet dit niks met hoe mensen over mij denken. Je kan me leuk vinden of niet. Daar kan ik niks aan veranderen. Maar voor mensen die bepaalde tikjes wat beter willen begrijpen: THIS IS ME. Ik baseer mijn HSP echt niet op alleen een test of een artikel. Ik heb er een tijdje onderzoek naar gedaan en ik ben verklaringen gaan zoeken voor alle dingen waar ik tegenaan liep. Zo ook op mijn werk, in het onderwijs. Voor alle dingen was er maar 1 ding dat naar de oplossing kon leiden: HSP!

Oplossing?

Nu is HSP natuurlijk niet de oplossing, maar wel hetgeen waar ik verder mee kan gaan. Nu ik weet dat ik een HSP ben, kan ik dingen weer begrijpen. Ik hoef niet alles te begrijpen natuurlijk, maar ik kan nu inzien waarom dingen zijn gegaan zoals ze zijn gegaan bij mij. Het klinkt heel vaag, ik kan het niet uitleggen, maar het verklaart gewoon mijn gedrag haha.

Leestip: doe ik mijn hondje tekort?

 

Wat ga ik nu doen?

Ik blijf gewoon Marcelina. Juf, blogger en vrouw. Dat verandert niet. Ik leer mezelf alleen vanaf nu meer begrijpen. Dat vind ik heel belangrijk. Ik heb jullie een berg informatie gegeven. Zo veel, dat ik nu even een rustmomentje moet nemen ;). Ik kan nou eenmaal niet altijd aan een stuk doorgaan. Wat ik wel graag zou willen.

Wat als iemand in je omgeving een HSP is?

Eigenlijk blijft degene gewoon hetzelfde. Je weet nu waarom degene wat heftiger kan reageren, teruggetrokken is of emotioneel kan doen. HSP hebben er niet om gevraagd om zo te zijn. Je kunt ze ook niet trainen of zichzelf laten aanpassen. Accepteer ieder mens gewoon zoals hij/zij is. Dat is het belangrijkste. Een HSP hoeft geen speciale behandeling. Het enige wat je kunt doen, is er rekening mee houden dat iemand hooggevoelig is. Meer niet 🙂

 

Wat vonden jullie van dit artikel? Let me know als er meer mensen zijn die hooggevoelig zijn 🙂

Comments (13)

 • Mira

  8 augustus 2018 at 11:07

  Heel interessant dit artikel, knap dat je zo naar jezelf kunt kijken!

 • Rory

  8 augustus 2018 at 11:24

  Wat fijn dat de dingen op zijn plaats zijn gevallen voor je. Ik heb er wel ooit van gehoord, maar mij er nog niet eerder in verdiept. Ik kan mij voorstellen dat je moeder geen ‘labels’ wilde opplakken. Maar ook dat het fijn is voor jou dat je dingen herkent en dat je daar wat mee kan.

 • Naomi

  8 augustus 2018 at 11:34

  Heel interessant artikel om te lezen

 • Irma ten Napel

  8 augustus 2018 at 12:05

  Wat fijn dat je het nu weet! Zo kun je zelf, je familie en Dirk er beter mee omgaan ?

 • orriens nicole

  8 augustus 2018 at 12:40

  Zelfkennis is altijd prettig om te hebben vind ik. Het maakt dat je dingen beter kunt plaatsen van jezelf.

 • Custodia Chineva

  8 augustus 2018 at 15:34

  Wat een herkenbaar, zelfkennis is kracht ik vind zo leuk om te lezen hoe mensen zichzelf verbeteren en zichzelf beter leren kennen… ga vooral zo door xx

 • Jouvence

  8 augustus 2018 at 16:18

  Erg interessant om te lezen, zijn er bepaalde testen op HSP of wordt het erkend door de medici?

 • Marcelina

  8 augustus 2018 at 16:55

  Je kunt het advies krijgen via de dokter, maar ook online staat genoeg info ☺️

 • Balou

  10 augustus 2018 at 10:36

  Wat fijn dat er dingen op zn plek zijn gevallen voor je? Ikzelf ben hooggevoelig & ik heb autisme. Autisme weet ik nu een jaar. Er vielen toen ook zoveel dingen op zn plek! Zelfkennis is de beste en meest waardevolle kennis die je kunt hebben!

 • Alice

  10 augustus 2018 at 15:44

  Hoi hoi,
  Ik en mijn jongste zijn allebei hooggevoelig. Het verschil is dat wij beiden niet perfectionistisch zijn. Eerder chaotisch. Maar dat is het andere beeld van hoog gevoeligheid. Ik probeer er door middel van therapie minder last van te hebben of beter gezegd mijn gevoel iets uit te schakelen. Kost te veel energie. En onze jongste heeft er helaas nog wat complexer met wat bijkomende zaken. Er is goed mee te leven. Soms voor de omgeving wat moeilijker?

 • Marcelina

  10 augustus 2018 at 15:50

  Hoi, ja ik ben ook meer chaotisch hoor haha. Voor Dirk is het ook lastig soms. Misschien is therapie ook voor mij wel handig, omdat ik vaak tegen dingen aanloop.. ?

 • Anja

  10 augustus 2018 at 22:01

  Het is altijd goed om jezelf te kennen, zodat je ook weet waar je grenzen liggen al is dat in dit geval heel moeilijk.

 • Bettie

  15 juli 2019 at 14:05

  Zo herkenbaar he. Vooral wat je schrijft over bijvoorbeeld een moord lezen op AD. Ik zit dan ook gewoon soms meteen te janken. Niet heel bevordelijk voor mijn eigen humeur overigens dus ik probeer wel eigenlijk zulke nieuwsberichten juist niet te lezen. Ik wil ook niet de hele dag down zijn omdat ik las dat iemand vermoord is. Maakt het leven er ook niet beter op.

  Bettie
  Bettie onlangs geplaatst…Wij waren hier – Karen Thompson WalkerMy Profile

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Prev Post

#2 Terceira video

7 augustus 2018

Next Post

Gezonder eten: allerlei tips van bloggers

10 augustus 2018