Blog post

6 redenen waarom wij naar Tollebeek willen verhuizen

4 augustus 2020Marcelina

Tollebeek is inmiddels wat bekender geworden vanwege de serie ”een huis vol”. In die serie wordt onder andere familie Jelies gevolgd en die wonen in Tollebeek. Toch heb ik ontzettend vaak de vraag gekregen afgelopen periode: Kan dat wel? Een Urker die naar Tollebeek gaat verhuizen? Of opmerkingen als ”je moet het maar net willen”. Dus ik besloot er een blog aan te wijden. Vandaag lees je 6 redenen waarom wij juist graag naar Tollebeek willen verhuizen.

1. We wonen dan precies tussen 2 ”centrums” in

Namelijk die van Emmeloord en die van Urk. Sterker nog: we wonen dichter bij het winkelcentrum van Urk vanaf ons nieuwe huis dan vanaf ons huidige huis. Momenteel doen we er zo’n 8-10 minuten over en vanaf ons nieuwe huis is het nog maar 7 minuten. Daarnaast mag ik graag winkelen bij Action en Tollebeek ligt dus precies tussen Emmeloord (de enige stad in de buurt) en Urk in.

2. De rust

Tollebeek is kleiner, rustiger en biedt ook een aantal ”groen mogelijkheden”. Waar Urk best wel toeristisch is geworden, is Tollebeek dat totaal niet. Simpelweg omdat Tollebeek ook niets toeristisch te bieden heeft. Urk heeft veel opties en is ook echt de moeite waard om eens te bezoeken. Dat heeft voordelen, maar ook nadelen. Tollebeek is dus een stuk rustiger.

3. De ruimte

Waar je op Urk tegenwoordig een huis koopt met wat minder grond eromheen, is dat in Tollebeek in de meeste gevallen wel anders. De huizen hebben een ruimere straat (voor en achter) en in veel gevallen kan je ook een stukje wegkijken. Of er is een ”groene zone” of er loopt een sloot tussen blokken huizen in. Je zit dus niet bij elkaar op het bord te kijken en dat heb je in de nieuwere wijken van Urk weer wel.

4. Meer huis en grond voor je geld

In Amsterdam en Rotterdam betaal je nu veel meer geld voor een gewoon huis/appartement, maar ook op Urk zijn de prijzen de afgelopen paar jaar flink gestegen. Tollebeek is daar uiteraard ook in meegegaan, maar de prijzen zijn alsnog een stuk lager dan op Urk. Ofwel: je hebt meer huis en meer grond voor je geld. Wat ook nog een voordeel is (nu we het over geld hebben) is dat je minder geld betaalt aan de gemeente. Ook voor het vuilnis ophalen bijv. betaal je een stuk minder dan wat je op Urk moet betalen.

5. Er wonen veel Urkers

Ik durf niet precies te zeggen hoeveel % van Tollebeek uit Urk komt, maar ik weet wel dat het vrij veel % is. We hoeven dus niet bang te zijn dat we ons dialect verliezen daar o.i.d. ;). Daarnaast wonen er ook vrienden van ons in Tollebeek en er woont familie. Wij zien dat als een voordeel.

6. Meer parkeerruimte

Momenteel wonen wij in een gedeelte van Urk wat een ”blauwe zone gebied” is. Wij hebben 2 auto’s en er mag er maar één in de straat staan. Daar hebben we een speciaal pasje voor. De andere auto staat op een parkeerterrein verderop. Nu is dat niet zo’n probleem, maar soms staat het parkeerterrein al vol of is er in de straat al geen plek meer voor mijn auto. Soms sta ik 2 straten verderop geparkeerd. Je auto wassen voor de deur is dus ook geen optie bijv. In Tollebeek is er meer parkeerruimte en mogen beide auto’s in de buurt staan.

 

Kortom…

Wij zijn Urkers die het totaal geen probleem vinden om in Tollebeek te wonen. We beseffen ons heus wel dat we nu niet zomaar lopend naar de haven kunnen of dat we niet zomaar ons vaste rondje achter de dijk/in het bos kunnen wandelen. Ook is fietsen lang niet zo leuk in Tollebeek als dat op Urk is, maar die dingen wegen niet op tegen alle voordelen die we juist zien door in Tollebeek te gaan wonen. Tollebeek heeft weinig voorzieningen en we zullen vaker de auto moeten pakken, maar uiteindelijk is het maar een kwartiertje rijden om weer bij de haven uit te komen van Urk. Dan mogen we zelf voor toerist spelen in ons ”oude”  dorp ;).

 

Waar woon jij het liefst: in een drukke stad, in een kleinere stad, in een druk dorp of in een kleiner dorpje?

 

Comments (2)

 • Naomi

  4 augustus 2020 at 08:16

  Leuk om te lezen en ik snap heel goed dat je om deze redenen voor Tollebeek kiest. (En ja, ik kende het tot ‘Een huis vol’ ook niet.)
  Naomi onlangs geplaatst…Het (tot nu toe) ongelezen boekMy Profile

 • Marcelina

  4 augustus 2020 at 11:43

  Haha begrijpelijk hoor. Het is nou eenmaal klein op de kaart 🤭

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Prev Post

Een toevluchtsoord waar je altijd heen kan

30 juli 2020