onderwijs

3x supermakkelijke toepasbare bewegend leren activiteiten

Bewegend leren: er zitten zoveel voordelen aan, maar hoe integreer je het nou gemakkelijk in je lessen? Ik geef je vandaag een aantal handige tips! Voor deze tips hoef je geen expert te zijn. Iedereen kan dit!

De drie bewegend leren tips:

1.Rondlopen en bespreken

  • Hoe het werkt: Laat de leerlingen rondlopen in de klas of op het schoolplein terwijl ze een onderwerp bespreken. Bijvoorbeeld, bij het stil lezen kunnen ze in duo’s rondlopen en een boek of een karakter uit het boek bespreken.
  • Waarom het werkt: Beweging helpt bij het verhogen van de bloedtoevoer naar de hersenen, wat de cognitieve functie kan verbeteren. Daarnaast stimuleert het de interactie en samenwerking tussen leerlingen.

2. Lichaamsdelen quiz

  • Hoe het werkt: Geef de leerlingen vragen of rekenopgaven en koppel de antwoorden aan lichaamsdelen. Bijvoorbeeld, als het antwoord op een vraag ‘5’ is, moeten ze vijf keer op één been springen. Als het antwoord ‘2’ is, moeten ze twee keer klappen.
  • Waarom het werkt: Dit combineert cognitieve taken met fysieke beweging, waardoor leerlingen actief bezig zijn met zowel hun lichaam als hun geest.

3. Klaslokaal vier hoeken

  • Hoe het werkt: Kies vier hoeken van het klaslokaal en label ze met verschillende antwoorden op een vraag of categorieën. Stel een vraag en laat de leerlingen naar de hoek lopen die volgens hen het juiste antwoord vertegenwoordigt. Bijvoorbeeld, bij een geschiedenisles kun je de hoeken labelen met verschillende tijdsperioden. Je zou er ook A, B, C en D van kunnen maken. Dit kan ook in het speellokaal trouwens.
  • Waarom het werkt: Deze activiteit stimuleert leerlingen om na te denken en tegelijkertijd fysiek actief te zijn. Het kan ook dienen als een snelle manier om te peilen of leerlingen de lesstof begrijpen.

 

Extra tip:

Tips voor Succes

  • Veiligheid: Zorg ervoor dat de ruimte veilig is voor fysieke activiteiten en dat leerlingen weten hoe ze zich veilig moeten bewegen.
  • Variatie: Varieer de activiteiten om ze fris en boeiend te houden. Dit voorkomt verveling en houdt de motivatie hoog.
  • Instructies: Geef duidelijke en eenvoudige instructies om verwarring te voorkomen en de activiteit soepel te laten verlopen.

Door deze eenvoudige bewegend leren activiteiten toe te voegen aan je lesplanning, kun je de betrokkenheid en het leerplezier van je leerlingen verhogen.

Op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Schrijf je in om niets te missen! Op TikTok deel ik ook zo nu en dan wat over het onderwijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge