Zorg goed voor jezelf – ouder worden

Als jij een dag last hebt van je buik, dan bel je niet zomaar de dokter op. Hetzelfde geldt voor rugklachten bijvoorbeeld. Loop jij al een paar dagen met steken in je rug, dan wacht je liever even af tot het over gaat, toch? De drempel om naar een dokter te gaan wordt steeds hoger. Ik zie het ook aan mezelf. Ik moet maanden klachten hebben voor ik de dokter bel. Stukje eigenwijsheid, maar ik wil ook niet zeurderig overkomen. Toch is het belangrijk om naarmate we ouder worden, onze klachten wel serieus te nemen. Vandaag deel ik daar wat meer over. Je hebt tenslotte maar één lichaam en die moet nog even mee. Zorg jij goed voor jezelf? 

 

Last van hoofdpijn?

Af en toe last van hoofdpijn is geen reden tot zorg. Als het steeds terugkomt en aanhoudt, dan is het goed om langs de huisarts te gaan. Het kan clusterhoofdpijn zijn of migraine bijvoorbeeld. Ik heb het zelf ook meegemaakt dat ik uit het niks steeds hevige hoofd/oogpijn kreeg. Inmiddels weet ik dat het oogmigraine is en kan ik er redelijk goed mee omgaan. Het heeft wel even geduurd voor ik actie durfde te ondernemen. Hoofdpijn kan ook een teken van overprikkeling zijn. Zorg in dat geval dat je rust neemt en zorg dat je in een donkere kamer ligt zonder geluiden om je heen. Het kan ook zijn dat je een bril (+/-) nodig hebt en zo zijn er nog veel meer opties die kunnen leiden naar de oorzaak van jouw klachten. Neem het serieus, want hoe goed kan jij werkelijk nadenken en presteren met pijn in je hoofd? 

Last van je nek?

Wellicht werk je thuis en merk je dat je meer last hebt van je rug, nek en schouders. Dit komt waarschijnlijk door je houding. Wist je dat je door slijtage in je nek en door overbelasting een nekhernia kunt krijgen? Ik wil je niet meteen bang maken, maar het is wel van belang om op tijd te kijken naar je werkhouding. Natuurlijk overkomt je dit niet zomaar. Mocht je wel het idee hebben dat er iets aan de hand is, zou ik eerst langs de fysio gaan. Een fysiotherapeut kan achterliggende oorzaken vaak wel ontdekken. Mocht de fysio/dokter denken dat je wel een nekhernia hebt, dan kan je gelukkig snel geholpen worden. Bij Helios Klinieken zijn de wachttijden voor een hernia operatie kort. Bekijk voor meer informatie de website. Wist je dat de grote spier uit je nek van bovenop je hoofd tot onderaan je rug loopt? Hoofdpijn en rugklachten zijn dus ook vaak verbonden met je nek.

Last van je buik?

Dan zijn er heel veel opties. Misschien ben je gevoelig voor bepaald eten of heb je een voedselvergiftiging opgelopen. Al een tijdje last van je buik? Misschien moet je bijna ongesteld worden en als je dat al had moeten worden, kan het zijn dat je misschien zwanger bent (als je een vrouw bent dan). Het kunnen ook je darmen, nieren, lever of alvleesklier zijn bijv. die je aan het plagen zijn. Het kan ook aan je voeding liggen of aan een vitaminetekort. In dat geval is bloedprikken wel zo handig. Je hebt tegenwoordig ook handige websites die je verder kunnen helpen als jij de plek aan kunt geven waar jij het meeste last hebt. Zo hoef je niet meteen naar een dokter. Blijf niet continu online zoeken, want zo kom je bij de ergste ziektes uit die jij waarschijnlijk helemaal niet hebt. 

Goed voor jezelf zorgen

De insteek van deze blog is om je bewust te maken dat het helemaal oké is om een dokter te bezoeken of een andere specialist als je klachten hebt. Liever verdere klachten voorkomen dan te laat zijn met je klachten. Als je net als ik eigenwijs bent, dan is de drempel wat groter. Dat is begrijpelijk. Toch hoop ik dat je kiest voor wat het beste voor jou is. Naast je hoofd, nek en buik zijn er natuurlijk veel meer plekken in je lichaam waar je last kunt hebben. Wacht niet te lang met actie ondernemen en zorg goed voor jezelf!

 

Hoe snel ga jij naar een dokter/specialist bij klachten?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge