Het verduurzamen van de maatschappij is belangrijk voor de toekomst. Er wordt veel op het bordje gelegd van de burger. Van het verduurzamen van je huis tot het terugdringen van plastic (verpakkingen). Er zijn meerdere manieren om groener te leven. Eén daarvan is om voor een groene energieleverancier te kiezen. De keuze in energieleveranciers is groot. De ene aanbieder lijkt nog groener en voordeliger dan de ander. Maar hoe zit het nou echt? En zijn groene energieleveranciers niet veel duurder dan de ‘goedkope’ energiemaatschappijen? Lees je mee om meer te weten te komen over groene energie?
Wat is echte groene stroom eigenlijk?
Echt groene stroom wordt opgewekt door duurzame energiebronnen. Hierbij moet je denken aan onder andere zonnecollectoren (op daken en zonneparken), windmolens, waterkracht en biomassa centrales.
Garantie van oorsprong
Met een garantie van oorsprong (GvO) (https://wisenederland.nl/artikel/faqs-garanties-van-oorsprong-gvos/) toont een energiemaatschappij aan dat het groene energie levert. De GvO is verbonden aan het Europese certificaat European Energy Certificate System (EECS). De stroom die geleverd wordt moet van één of meerder duurzame bronnen afkomstig zijn om de GvO te mogen gebruiken.Â
Grijze stroom of sjoemelstroom
Er werd door verschillende energieleveranciers geadverteerd dat er groen werd geleverd, terwijl dat maar voor een gedeelte waar was. Tegenwoordig wordt deze stroom ook wel grijze of sjoemelstroom genoemd. Een groot deel van de sjoemelstroom wordt gewoon opgewekt door steenkolencentrales, met gas of kernenergie. Alhoewel het opwekken van kernenergie schoon is, zit je wel met radioactief afval die vrijkomt bij de productie en ergens opgeslagen moet worden. De sjoemelstroom lijkt op papier groen. Er worden namelijk ‘groenestroomcertificaten’ uit andere landen gekocht. Voornamelijk uit Noorwegen.Â
Waarom verkopen Noorse leveranciers de certificaten?
Noorse energieleveranciers leveren alleen maar groene stroom, en hebben daarom niets aan het GvO certificaat. De leveranciers verkopen het certificaat door aan buitenlandse energiemaatschappijen die eigenlijk niet 100% groen kunnen leveren. De energiemaatschappijen laten met het certificaat zien dat ze, volgens de ‘wet groene stroom’ leveren. Maar de stroom is in werkelijkheid een mix van groen en grijs stroom.
100% groene stroom is lastig
Het is niet mogelijk om al het stroom in Nederland groen te leveren. Er zijn niet voldoende bronnen om aan de totale vraag te voldoen. In 2018 was 7,4% van de stroom, groene stroom. Alhoewel het aandeel stijgt is het natuurlijk nog niet eens 1/10.
Wat krijg ik nu uit het stopcontact?
Je krijgt bij een standaard energieleverancier een mix van een beetje groene en vooral grijze stroom uit je stopcontact. Omdat het aanbod van duurzame opwekking nog niet genoeg is zal deze hybride vorm nog wel even blijven.
Groenste energieleveranciers
Tijd om te kijken naar welke energieleveranciers die proberen zo groen mogelijke energie te leveren. Deze verzameling van groene leveranciers komen voort uit de toplijst van Natuur & Milieu, Greenpeace, de consumentenbond en WISE.
- easyEnergy: easyEnergy komt voort uit de easyGroup, bekend van easyJet. Ook al wordt er niet opvallend geadverteerd dat ze groene energie leveren, staat easyEnergy wel hoog. Volgens de easyEnergy website leveren ze 100% groene stroom aan hun klanten.
- Vrijopnaam: Bij Vrijopnaam krijg je een zonnepaneel in één van de zonneparken van de energieleverancier. Als er geen stroom uit de zonnepanelen komt, krijg je gewoon andere soorten groene stroom (windmolen, biomassa) en helaas een deel grijze stroom.
- Energie VanOns: Deze energieleverancier levert 100% groene stroom en haalt dit bij lokale energiecoöperaties. Energie VanOns is aanwezig in Groningen, Drenthe, Flevoland, Friesland en Overijssel. Na onderzoek door WISE (World Information Service on Energy) krijgt ‘Energie VanOns’ een 10 voor duurzaamheid. Energie VanOns gaat in 2020 samenwerken met Essent. Als Energie VanOns zelf geen groene stroom kan leveren, levert Essent ingekochte groene stroom aan de afnemers.
- Pure Energie: Bij Pure Energie krijg je 100% groene stroom. Pure Energie is onderdeel van de Raedthuys Groep, welke investeert in eigen windmolens en zonnepanelen. Ook deze energieleverancier krijgt een 10 voor duurzaamheid. Je kunt bij Pure Energie kiezen van welke windmolen je stroom wilt ontvangen.
- Powerpeers: Dit initiatief is onderdeel van Vattenfall (voorheen Nuon). Bij Powerpeers kun je energie afnemen van vrienden, familie of vanuit windparken of zonneparken. Ook kun je stroom leveren via Powerpeers aan de ‘peers’. De naam verdwijnt de komende jaren, en zal Vattenfall worden.
- om | nieuwe energie: Deze leverancier is net als Energie VanOns een verzameling van lokale energiecoöperaties. Enkele van de energiecoöperaties waar de stroom vandaan komt zijn, Texel Energie, Windunie en Amsterdam Energie. De stroom van ‘om’ komt uit windparken en zonneparken.
Groene producten
Er zijn ook energieleveranciers die enkel groene stroom leveren, maar wel producten leveren die 100% groen zijn.
- Greenchoice WindVangers: Bij een WindVangers contract krijg je een klein aandeel in een windmolen en ontvang je 100% windenergie.
- Eneco HollandseWind: Bij HollandseWind ontvang je stroom van windmolens die op Hollandse bodem staan.
Nog niet voor alle huishoudens
Het is nog niet voor alle huishoudens in Nederland mogelijk 100% groene stroom te krijgen. Maar het is wel mogelijk om een zo groen als mogelijke leverancier te krijgen,
Is groene stroom niet veel duurder?
Groene stroom lijkt misschien een stukje duurder dan grijze stroom. Biologische producten in de supermarkt zijn in de meeste gevallen prijziger dan de normale variant. Dat zal bij groene stroom ook wel het geval zijn, zul je denken. Gelukkig is dit niet het geval. De zogenaamde grijze stroom is vaak even duur als groene stroom. Het produceren daarentegen is wel duurder. Maar door subsidies vanuit de overheid wordt de consumentenprijs voor groene stroom laag gehouden. EasyEnergy levert bijvoorbeeld voordelig groene stroom. Deze biedt contracten aan voor ronde de €10 per maand. Voor een soortgelijk grijze stroom contract bij bijvoorbeeld Vattenfall betaal je al gauw €23 per maand.
Bespaar op energie
Wil je extra energie besparen? Zorg dan dat je huis goed isoleert. Dit kan door je dak. vloer of spouwmuur te isoleren. Maar er zijn ook voordelige oplossingen.
Hieronder nog even kort wat tips:
- Hang isolerende gordijnen op.
- Breng radiatorfolie aan op je radiator om meer warmte in huis te houden en niet je muur te verwarmen.
- Kies voor een brievenbus met klep om tocht en warmteverlies te voorkomen.
- Zet meubels een stukje van de radiatoren af om de warmte niet te blokkeren.
Ga jij na het lezen van deze blog gerichter kijken naar je energieleverancier om te kiezen voor wellicht groene energie?