Lifestyle

Stap voor stap een gratis webshop opbouwen in WordPress

Ik krijg heel vaak de vraag: waar heb jij je webshop gebouwd? Of: wie heeft jouw webshop gemaakt? Ik kan dan altijd hetzelfde antwoorden, want ik heb mijn webshop volledig zelf gebouwd in WordPress met Woocommerce. Het werd hoog tijd voor een uitgebreide blog over hoe jij zelf een webshop kunt maken in WordPress. Dus hier is een stapsgewijze handleiding voor het opzetten van een webshop met behulp van WordPress en WooCommerce:

Domeinnaam registreren, WordPress installeren en Woocommerce toevoegen

 1. Kies een domeinnaam en hostingprovider: Kies een domeinnaam die past bij je bedrijfsnaam en het type producten dat je verkoopt. Zoek vervolgens een betrouwbare hostingprovider die compatibel is met WordPress. Let op: een webshop openen via WordPress is gratis, maar een domeinnaam kost uiteraard wel geld.
 2. Installeer WordPress: De meeste hostingproviders bieden éénklik-installaties voor WordPress. Volg de instructies van je hostingprovider om WordPress op je domein te installeren.
 3. Installeer WooCommerce: Nadat je WordPress hebt geïnstalleerd, ga je naar het dashboard en zoek je naar de “Plugins” sectie. Klik op “Nieuwe plugin toevoegen” en zoek naar WooCommerce. Klik op “Installeren” en vervolgens op “Activeren”.

Hoe werk je verder in Woocommerce?

 1. Configureren van WooCommerce: Na de installatie wordt je gevraagd om een configuratiewizard te volgen om je winkel op te zetten. Hier moet je informatie toevoegen zoals je locatie, de valuta die je wilt gebruiken, verzend- en belastinginstellingen, enzovoort.
 2. Kies een WooCommerce-thema: Er zijn veel gratis en betaalde thema’s beschikbaar die speciaal zijn ontworpen voor WooCommerce. Kies een thema dat past bij het uiterlijk en de functionaliteit die je wilt voor je webshop.
 3. Voeg producten toe: Ga naar het WooCommerce-dashboard en klik op “Producten” en vervolgens op “Nieuw product toevoegen”. Voeg de naam, beschrijving, afbeeldingen, prijs en andere relevante informatie toe voor elk product dat je wilt verkopen.

Betaling en verzending

 1. Configureer betalingsgateways: WooCommerce ondersteunt verschillende betalingsgateways zoals PayPal, Stripe, enzovoort. Ga naar WooCommerce > Instellingen > Betalingen om de gewenste betalingsgateways in te stellen en te activeren.
 2. Stel verzendmethoden in: Bepaal hoe je je producten wilt verzenden en configureer de verzendmethoden en -kosten in WooCommerce. Je kunt kiezen uit verschillende opties zoals flat rate verzending, gratis verzending, verzendkosten op basis van gewicht, enzovoort.

Maak je webshop SEO proof

 1. Optimaliseer voor zoekmachines: Gebruik SEO-vriendelijke praktijken om ervoor te zorgen dat je webshop goed scoort in zoekmachines. Gebruik relevante zoekwoorden in je productbeschrijvingen, optimaliseer de titels en metabeschrijvingen, enzovoort. Voorbeeld van een plugin hiervoor is Yoast.

Testen en lanceren

 1. Test je webshop: Voordat je je webshop lanceert, is het belangrijk om alle functionaliteiten grondig te testen. Controleer of het afrekenproces soepel verloopt, of alle betalingsgateways goed werken, enzovoort.
 2. Lanceer je webshop: Zodra alles is getest en naar behoren werkt, ben je klaar om je webshop te lanceren! Vergeet niet om je webshop te promoten via sociale media, e-mailmarketing, en andere kanalen om meer klanten te bereiken.

Door deze stappen te volgen, kun je als leek een professionele webshop opzetten met behulp van WordPress en WooCommerce. Succes met je nieuwe onderneming!

Ben je van plan om maar een paar (digitale) producten aan te bieden? Lees dan ook deze blog eens over Plug&Pay.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge