Lifestyle

Intermittent Fasting || mijn ervaring

De weegschaal verklapte dat het de hoogste tijd was. Ik heb het even kunnen uitstellen, omdat ik 6 weken ”kraamvrouw” was, maar ik kan er inmiddels niet meer omheen: het is echt tijd. Ik heb al eens eerder een blog geschreven over 50 manieren om het voor elkaar te krijgen en hoewel dat veel manieren zijn en het heel simpel lijkt, is dat het totaal niet. Het vereist namelijk echt doorzettingsvermogen en wilskracht. Nu wil ik niet zeggen dat ik beide niet heb, maar het is makkelijker om de snacks erbij te pakken en de weegschaal te negeren ;). In eerste instantie heb je namelijk niet door dat je aankomt. Dat zie je pas na een poosje. Dus vandaar… het is echt de hoogste tijd… om af te vallen! Deze keer start ik met Intermittent Fasting. Meer weten? Lees dan verder šŸ™‚

Wat is ”intermittent fasting”?

Eigenlijk houd het in dat je vast voor een langere periode per dag. Ik houd het 16:8 principe aan. Dat betekent dat ik 16 uur niet eet en 8 uur wel. Ik kan het wel gaan uitleggen, maar deze website is daar veel beter in (#nospon) en die legt meteen de voordelen uit.

Hoe ervaar ik Intermittent Fasting?

Ik heb al eens eerder aan Intermittent Fasting gedaan in de zomer van 2019 tot de lente van 2020. Dat is toen goed bevallen. Aan het begin is het even wennen. Vooral dat je geen ontbijt neemt en dat je niet na je avondeten nog naar snacks mag grijpen. Als je er eenmaal in zit, gaat het vanzelf. Ik gebruik de app Zero en die helpt heel goed. In de app geef ik aan wanneer ik start en de app geeft mij weer een seintje wanneer ik mag stoppen. Ik ben toen ook best wel wat kilo’s kwijtgeraakt door IF, maar na een tijdje bleef ik stil staan. Ik ben benieuwd hoe het nu zal gaan. Ben pas net een paar dagen bezig, dus ik kan er nog niet iets over zeggen, behalve dat de start goed ging.

Hoeveel kilo wil ik kwijt?

In eerste instantie doe ik het om kilo’s kwijt te raken, maar ik heb ook voor Intermittent Fasting gekozen vanwege de vele voordelen. Tijdens mijn zwangerschap (augustus 2020-mei 2020) ben ik ongeveer 8 kilo aangekomen. Eigenlijk wel 15kg, want ik ben eerst 7 kilo afgevallen. Afvallen ging vanzelf, want ik was kotsmisselijk en moest veel overgeven. Na de bevalling gingen de eerste kilo’s (Danny ;)) vanzelf en ik zit nu nog maar ruim 3kg boven mijn oude gewicht. Alleen als je me hier al een poosje volgt (of op Instagram), dan weet je dat ik er sowieso al wat kilo’s af wilde. Ik wil er nu toch echt wel 10kg af hebben.

Waarom wil ik afvallen?

Ik wil wat zwangerschapskilo’s kwijt + overige kilo’s. Daarnaast wil ik weer lekker in mijn vel zitten. Je ziet dat er een baby in mijn buik heeft gezeten en daar ben ik trots op, maar ik voel me momenteel niet fijn in mijn lichaam en dat wil ik wel weer graag. Ik wil weer al mijn jurkjes aan zonder de hele tijd te kijken hoe erg mijn buik wel niet zichtbaar is. Je ziet overal online campagnes over ”bodypositivity” en dat ”every body een bikini body is”, maar niet iedereen is zo zelfverzekerd met extra vetrolletjes om het zo te zeggen ;). Dus, vandaar dat ik een poging wil wagen om de kilootjes kwijt te raken.

Extra hulpmiddel

Water is momenteel mijn extra hulpmiddel, want in de periode dat je niet eet/drinkt, mag je wel water, thee en koffie hebben. Als ik dus trek krijg, zal ik meer water moeten drinken. Kom ik eindelijk in de buurt van die 2 liter per dag ;).

Raad ik Intermittent Fasting aan?

Ja en nee. Als jij fanatiek sport, is niet iedere vorm van IF geschikt. Lees je daarom goed in. Ook kan je geen IF doen als je het niet van plan bent om het dagelijks te doen. Voor resultaat moet je er echt je best voor doen en kan je niet zeggen ”ik doe het 3 dagen in de week” bijvoorbeeld. Verder moet je ook niet meteen met de extreme varianten beginnen. Je moet echt goed weten wat je aan het doen bent. Ik ben er nu makkelijk mee gestart, omdat ik het al eerder had gedaan. Als je onbekend bent met IF, moet je eerst meer informatie hierover lezen.

Voordelen

Hierboven deelde ik al een website, maar hier in het kort de voordelen van Intermittent Fasting:

  1. afvallen en verlies van buikvet
  2. herstel van lichaamscellen
  3. vermindering van oxidatieve stress en inflammatie
  4. vermindert de kans op diabetes type 2
  5. verlaagt risico op kanker en Alzheimer
  6. verlaagt de kans op hart- en vaatziekten
  7. verbetert mogelijk de hersenfunctie
  8. anti aging effecten
  9. meer uithoudingsvermogen en sneller herstel

Dit is even een korte samenvatting. De uitgebreide voordelen en allerlei schema’s lees en bekijk je hier. (#nospon)

Ik hou jullie op de hoogte over mijn IF avontuur. Heb jij wel eens aan Intermittent Fasting gedaan of een andere manier van afvallen? Ik ben benieuwd!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge