Blog post

Ik verwijderde ruim 300 volgers van Instagram…

25 maart 2019Marcelina

Hoe is het begonnen?

Ik ben in het weekend van 22-24 februari 2019 begonnen met het verwijderen van volgers en mensen die ik zelf volgde op Instagram. Ik had namelijk een artikel gelezen van TheSocialGoodGirl over het opschonen van je Instagramaccount. Nooit eerder verwijderde ik bewust volgers. Ik vond dat altijd een beetje onzin, want ik was juist zo blij dat ik boven de 1000 volgers zat. Ik dacht altijd: des te meer volgers je hebt, des te meer kans op samenwerkingen. Als blogger wil je natuurlijk ook graag samenwerken, dus dat was mijn voornaamste doel.

Fout!

Maar ik zat fout… Al die jaren dat ik volgers aan het opsparen zat (niet bewust trouwens hoor), dacht ik dat het alleen maar beter en beter ging met mijn account. Tot ik dus las dat mijn berichten bij 10% van mijn volgers op organische wijze terecht komen. Dus dat betekent dat er 100+ mensen mijn Instagram post te zien kregen, maar… welke 100 mensen waren dat dan? Dat is nou juist het probleem, de helft kan bijvoorbeeld bij een inactief account terecht komen. Zonde, want zo verlaag je juist je engagement rate (zoals ze dat noemen in de instawereld.)

Dus elke keer als ik een post plaatste op Instagram, kreeg ik wel likes, maar lang niet al mijn volgers konden ook echt zien dat ik wat plaatste. Wel als ik bijvoorbeeld in de stories liet weten dat ik een nieuwe post had geplaatst, maar dat is niet organisch. Best gek dus… je doet veel moeite, maar slechts 10% ziet het.

Grote schoonmaak!

Dus ik besloot om mijn account op te schonen. Ik begon met de mensen die ik zelf volgde. Dit is een handige tip, want dat aantal is vaak minder dan je volgers aantal en zo screen je al snel welke accounts jij niet wilt volgen, maar ook welke accounts jou niet meer mogen volgen (van jou zelf.)

Dat was al een aardig klusje, maar ik wist een aantal accounts te verwijderen. Alleen toen moest ik aan mijn eigen volgers beginnen en dat vond ik toch wel lastig. Dirk zei dat ik het heel geleidelijk aan moest doen, zodat je het niet zo snel zou zien op mijn account. Ik vond dat eerst wel een goed idee. Ik besloot toch nog even wat experts te vragen (lang leve Facebook groepen) en die zeiden allemaal dat ik die ‘inactieve’ accounts moet verwijderen om mijn E.R. te verhogen. Nog diezelfde avond ben ik begonnen met verwijderen. Het was een flinke klus die me echt wel 2 uur heeft gekost, maar ik heb ruim 200 accounts alvast weten te verwijderen. Een week later heb ik nog eens ruim 100 accounts verwijderd.

Wat voor soort accounts heb ik verwijderd?

 1. De welbekende bedrijfjes zoals sieradenverkopers. Het is allemaal leuk, maar ze volgen 8000+ mensen, dus ze zullen nooit iets van jou liken.
 2. De inactieve accounts die al 5+ maanden niets meer hebben geplaatst
 3. De mensen die alleen maar kinderkleding posten, want daar heb ik niet zo heel veel mee momenteel.
 4. De buitenlandse mannetjes die zelf 7000 mensen volgen, maar slechts 134 volgers hebben. Zullen die ooit iets van jou liken? Nee! Is het een beetje creapy dat ze wel altijd jouw foto’s kunnen bekijken (mochten ze dat willen)? Ja!
  Overigens niet racistisch bedoelt, maar iedereen heeft wel vage accounts er tussen zitten. Ze plaatsen zelf niks, maar volgen wel onbeperkt mensen.
  Uit deze categorie verwijderde ik de meeste volgers overigens.
 5. De accounts waarvan ik verder weet dat ze nooit iets van me liken en dat ze verder ook nooit op mijn posts reageren

Wat voor soort accounts mochten blijven?

Eigenlijk mag de rest van mij blijven. Ik heb volgers die mij om mijn blog volgen, ik heb volgers uit mijn eigen woonplaats, ik heb volgers die mijn foto’s leuk vinden, ik heb super leuke enthousiaste volgers die ook vaak reageren enz. Alle mensen die niet onder de 5 categorieën hierboven vallen, mogen van mij met alle liefde blijven, omdat ze ook voor liefde op mijn account zorgen.

Wat heb ik gemerkt van deze schoonmaak?

Inmiddels is het 9 maart als ik dit typ. Ik ben gaan verwijderen tot de 750 volgers op 3 maart en inmiddels loopt het volgersaantal weer richting de 800. Ik merk vooral dat het mij heel goed doet. Ik kan het nu makkelijk bijhouden en het voelt goed om bepaalde volgers eraf te gooien. Wat ik merk van de likes? Die zijn nog steeds hetzelfde. Ik krijg hetzelfde aantal likes op een foto en ook ongeveer even veel reacties. Dus dat is positief. Dat is op dit moment dan. Ik typ hieronder verder vanaf een ander moment, zodat ik eerlijk kan blijven tegenover jullie.

Het is nu 18 maart. We zijn weer een week verder. Ik krijg wel steeds meldingen wanneer een bepaalde foto het heel goed doet. Zoals de 2 hieronder. Waar het precies aan ligt? Ik heb nog geen idee. Het kan aan de foto liggen, aan de tijd waarop ik het plaatste of aan de hashtags. Dan zou ik dat moeten onderzoeken haha. Ik heb nog steeds een goed aantal likes en comments, dus daar ben ik ook blij om. Wat me echt liet inzien wat het opschonen van je account doet voor je ER/IPM, dat lees je iets hieronder.

 

 

 

Over het algemeen groei ik steeds weer een beetje op Instagram en de likes/comments blijven ongeveer gelijk. Ik vertel hieronder meer wat ik ontdekte over mijn E.R. oftewel: mijn engagement rate. Daar zag ik pas echt wat het opschonen van mijn account had gedaan.

 

Hoe is mijn E.R. nu?

Op 13 maart (paar weken na de opschoning) heb ik een test gedaan via deze site. Ik was toch wel benieuwd wat ik zou scoren nadat ik al die volgers verwijderd had. Het resultaat verbaasde mij enorm. Ik laat jullie zien wat er uit kwam:

 

Dit screenshot is op woensdag 13 maart 2019 gemaakt trouwens. 

Mijn volgersaantal was weer iets omhoog gekropen en ik moet mijn foto van vandaag nog delen (ik doe momenteel de maart challenge). Dit geeft dus wel aan dat het heeft geholpen dat ik mijn account flink heb opgeschoond. Nu baal ik alleen dat ik deze site nu pas ontdek. Ik had graag het verschil willen zien met mijn account hiervoor haha.

Ik kan dus wel vaststellen dat het opschonen van je account je IPM enorm helpt.

Als je minstens 20+ moet scoren en je scoort 197, dan zit het dus wel goed voor mij. Ik zag dit bij iemand anders die veel groter is op Instagram en ook echt veel meer likes en reacties krijgt, maar die had maar een IPM van rond de 80. Alsnog goed uiteraard, maar dit gaf mij wel een goed gevoel. Ik ben niet obsessed met likes en comments hoor en ik vind Instagram echt niet een hoofd prioriteit van de dag, maar ik vind de theorie achter Instagram gewoon ontzettend interessant. Daarom wilde ik dit ook proberen.

Leestip: 27 tips om te groeien op Instagram

 

Tips voor jullie:

 • Verwijder alle mensen van Instagram die helemaal niets voor je account (kunnen) doen.
 • Benader jouw ideale volger via Instagram en trek niet je concurrenten aan.
 • Bereken van tevoren je IPM (dit is ook je engagement rate) en na je schoonmaak nog een keer.
 • Volg de mensen die je leuk vindt om te volgen en hou je bij de vele like groepjes weg.

 

Als je graag mijn blogs leest en meer wilt weten van mij? Je kunt me volgen op Instagram, Facebook & Pinterest. Ik verwijderde uiteindelijk dus flink wat volgers, maar ik ben toch ook wel benieuwd: ga jij nu je account opschonen nu je dit hebt gelezen? 🙂

 

Dit artikel opslaan? Het kan gratis via onderstaande afbeelding:

Comments (4)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Prev Post

Deze 5 tips zijn handig voor een roadtrip/lange reis

19 maart 2019

Next Post

5x uitgebreide vakantietips voor de meivakantie

26 maart 2019