Blog post

Ik ben een flexitariër: wat betekent dat?

8 oktober 2019Marcelina

Ik ben nooit een groot liefhebber geweest van vlees. Eigenlijk eet ik al jaren amper nog varkensvlees en ook van rundvlees ben ik geen grote fan. Het enige wat ik regelmatig eet is kip en voor de variantie: vis. Ik vind vlees gewoon niet zo lekker. De laatste tijd merkte ik steeds vaker dat het eten van gehakt mij ook ging tegenstaan. Smaak ontwikkelt steeds en ik merkte dat ik het niet meer lekker vond. Dus ben ik overgestapt op nepgehakt. Dit kun je gewoon kopen bij de supermarkten en ondanks dat de smaak anders is, is de structuur hetzelfde en is het een perfecte aanvulling voor je pasta’s bijvoorbeeld. Alleen ik merk dat ik de laatste tijd steeds vaker aan het nadenken ben over vegetariër worden.

Flexitariër

Je bent dus een flexitariër als je minstens 1x per week geen vlees eet en daar kom ik wel aan. Overigens eet mijn man wel gewoon vlees. Hij accepteert het dat ik ben gaan minderen, maar mijn man is wel een echte liefhebber van vlees en dat ga ik hem niet ontnemen. Hoe we dit oplossen? Als ik werk, maak ik lange dagen en mijn man komt tussen de middag gewoon thuis om te eten. Dus maakt hij dan wat lekkers klaar met vlees wat hij graag wil eten. In de avond eten we dan of iets met kip of iets met zalm of iets met garnalen of iets met hamburgers of iets met een vleesvervanger. Soms eet ik ook gewoon geen vlees en dan eet mijn man wel vlees. Ik wil niet een stempel op mezelf drukken, maar iemand die afwisselt tussen vlees, geen vlees en/of vleesvervangers noem je dus een flexitariër.

Waarom word ik geen vegetariër?

Als die keuze makkelijk was, dan had ik hem al wel gemaakt ;). Ik zou wel vegetariër willen worden. In ieder geval binnen 5 jaar. Het probleem is, dat ik zalm zo lekker vind. Het is echt mijn favoriet. Eigenlijk vind ik heel veel vis lekker: kibbeling, makreel, paling, zalm, haring en garnaaltjes o.a. Dus dat houdt mij tegen. Ik vind het te lekker.

Ik eet bijvoorbeeld echt nooit: lam, hert, kalf of zwijn, omdat ik het zielig vind voor die dieren. Waarom vind ik het dan niet zielig voor de kip? Dat is, omdat ik gewend ben om kip, rund en vis te eten. Dus ik ben erover heen gestapt dat het zielig is. Toch knaagt dat wel aan me. Sommige zullen me voor gek verklaren als ze dit lezen, maar ik ben nou eenmaal een dierenvriend en ik vind het ook echt zielig voor de dieren die ik eet.

Dat zorgt er dus voor dat ik overweeg om vegetariër te worden. Of het er echt ooit van komt?

Leestip: Afvallen? 50 diverse manieren om jou te helpen!

Nadeel van vegetariër zijn:

 1. Geen vis meer
 2. Ik lust haast geen vegetarische gerechten in restaurants
 3. Ik ben een kieskauwer
 4. Koolhydraatarm eten lukt dan niet meer

Zo zijn er vast nog wel meer nadelen, maar er zijn natuurlijk ook voordelen. Ik zal er nog goed over nadenken, want deze keuze hoef ik niet vandaag te maken. Ik heb alle tijd en als ik geen vegetariër word uiteindelijk: dan is dat ook niet erg. Hoe zit het bij jullie? Eten jullie wel eens vegetarisch of heb ik toevallig lezers die al een tijdje vegetarisch eten? Of houd jij echt teveel van vlees? Ik ben heel benieuwd!

 

 

 

Comments (6)

 • Naomi

  8 oktober 2019 at 10:39

  Interessant om je gedachten hierover te lezen. Ik ben een echte vleeseter. Omdat ik het lekker vind, maar ook omdat mijn lichaam toch echt de voedingsstoffen en vitaminen nodig heeft.
  Naomi onlangs geplaatst…Houden van een nieuwe woonplaatsMy Profile

 • Marcelina

  8 oktober 2019 at 11:43

  Dat ben ik met je eens. Als ik stop met vlees eten, moet ik extra supplementen slikken. Daarom houd ik het nog maar even bij beperkt vlees eten haha

 • Melissa Schrijft

  8 oktober 2019 at 16:02

  Wij eten ongeveer 3x in de week vlees rest van de week eten we vooral groentes. Zonder vlees zou ik niet kunnen vind het te lekker maar eet wel bewust

 • Nelleke

  8 oktober 2019 at 19:40

  Ik denk er ook al een hele tijd over na om te stoppen met vlees eten, maar ik vind het ook zo lastig. Ik eet alleen rund, kip en vis. Met vis stoppen zou me sowieso niet lukken. Maar het is zo moeilijk met een man en kinderen die wel gewoon heel gek op vlees zijn. Mijn man is een fervent bbq liefhebber en ja dit is allemaal met grote stukken vlees. Maar het is niet alleen zielig, het is ook nog eens heel slecht voor het milieu. En ik ben wel echt bezig met natuurlijke producten en plastic minderen enzo. Nu moet het stoppen met vlees er echt wel een keer van gaan komen.

 • Marcelina

  8 oktober 2019 at 19:48

  Ja, dat is ook nog zo idd. Mijn man is ook groot vlees/BBQ liefhebber. Misschien dat ik per 2020 ga stoppen radicaal haha. Maar het blijft een moeilijke beslissing

 • Emma

  12 oktober 2019 at 14:53

  Ik twijfel ook steeds meer om te stoppen met vlees eten.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Prev Post

Het klokje tikt door... || verdriet & rouw

7 oktober 2019

Next Post

Update: nieuwe baan, herfst en ondernemen

9 oktober 2019