Hoe zet je duurzaamheid in binnen een bedrijf/onderneming?

Ik hoor niet bij de groep die gelooft in de opwarming van de aarde (op korte termijn). Ik hoor wel bij de groep die vindt dat we een stuk duurzamer moeten gaan leven. Daarom schrijf ik er een blog over, want duurzaam leven is niet altijd even makkelijk in een omgeving waar alleen al ontzettend veel plastic wordt gebruikt. Als individu zijn de oplossingen wat makkelijker dan binnen een groot bedrijf, maar ook grote bedrijven en kleine ondernemingen zouden stappen kunnen nemen om een stuk duurzamer te leven. Benieuwd naar mijn tips voor duurzaamheid binnen een bedrijf/onderneming? Lees dan snel verder:

1. Afval scheiden

Klinkt heel makkelijk en vaak denken mensen dat ze dit al heel goed doen, maar afval scheiden is zo uitgebreid. Je hebt je restafval (waar voorheen vrijwel alles in werd gegooid), je hebt de GFT bak, je hebt een plastic bak, je hebt een papierbak en dan is er ook nog een glasbak. Op de vorige school waar ik werkte waren er 2 bakken: restafval en papier. Op de school waar ik nu werk, hebben ze 4 bakken. Er is alleen geen bak voor glas, maar ja, dat wordt ook weinig gebruikt in een school. Bij mijn huidige baan zijn ze dus al een stuk duurzamer bezig.

2. Printpapier

Printen gaat niet altijd met beleid. Vaak wordt er haastig op wat knoppen gedrukt. Ik wil niet eens een gok doen over hoeveel papier er wel niet verspild wordt bij een bedrijf/in een school. Daarnaast is zwart/wit printen natuurlijk ook een stuk beter dan in kleur printen. Scheelt toch weer in inktpatroon en dat is niet alleen voor de prijs handiger.

3. Herbruikbare koffiemokken

Als ik nog eens bij een bedrijf kom, staan er altijd van die papieren koffiebekers bij het koffieautomaat. Vorig jaar zag ik dat ook nog toen ik op een hele grote school werkte. Overal in die school stonden de automaten met de bekers. Eerst deed ik er aan mee, maar na een paar maanden vond ik het zo zonde, dat ik een koffiebeker kocht (bamboe) die ik steeds ging hergebruiken. Hier kan een bedrijf dus ook aan werken. Geef bij het kerstpakket (in het kader van duurzaamheid) iedereen een (bamboe) herbruikbare beker cadeau en verwijder de papieren koffiebekers.

4. Zonnepanelen

Nu denk je misschien: wat kunnen zonnepanelen doen bij een bedrijf? Maar denk eens aan al die nieuwbouwhuizen die zowat standaard gebouwd worden met zonnepanelen erop? Dat is niet voor niks. In het kader van duurzaamheid: dit is echt een stuk duurzamer en het scheelt uiteindelijk ook weer op je energierekening. Deze oplossing is er ook voor bedrijven. Wist je dat DHL en Karwei er bijvoorbeeld ook mee werken? Op Zonnestroom Nederland vind je meer informatie over zakelijke zonnepanelen. Overweeg je het al een tijdje, maar heb je geen idee wat de voordelen voor jouw onderneming/bedrijf zijn? Via de kennisbank van Zonnestroom Nederland lees je meer over bijvoorbeeld de financiële aspecten en SDE-subsidie. Het is een investering, maar het kan genoeg opleveren en dat is de investering meer dan waard natuurlijk!

5. V-power

Het is iets kleins, maar bij Shell tank je v-power diesel en benzine en dit is beter voor het milieu. Ik tank bijvoorbeeld altijd v-power benzine, omdat ik een Aygo heb. Deze benzine is verrijkt met DYNAFLEX-technologie en dat draagt bij aan een schonere motor en minder energieverlies in de motor. Als ik dichterbij werkte en het openbaar vervoer was gratis/een stuk goedkoper, dan had ik geen auto nodig, maar voor nu is er geen andere optie. Voor bedrijven die auto’s hebben die op benzine/diesel rijden zou dit ook een kleine stap kunnen zijn in de richting van duurzamer leven. Al is elektrisch rijden ook al een stuk groener natuurlijk ;).

 

Dit zijn zo een aantal tips, maar ik weet ook dat duurzaamheid ook een prijs heeft. Een beter milieu kost wat meer, maar wij willen natuurlijk dat de aarde nog lang meegaat en dan zijn kleine investeringen opeens veel meer waard. Aan een vervuilde omgeving heb je niet zoveel. Heb jij nog een toevoeging? Laat het me weten in de reacties!

 

 

Leestip: Online ondernemen? Dit heb je nodig!

 

1 reactie

  1. zegt:

    Pff, ja, printjes op een school. Dat zijn er echt bizar veel en ik denk dat een (groot) deel echt niet altijd nodig is. Een stukje bewustwording daarin is zeker op zijn plaats.
    Naomi onlangs geplaatst…De schoolfotoMy Profile

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge