Blog post

Hoe groei je in 2019 op Instagram?

18 maart 2019Marcelina

Instagram is ontzettend populair en steeds meer mensen maken er gebruik van. Alleen, Instagram verandert elke keer en als je dus wilt groeien, moet je op zoek gaan naar de beste tips. Nu heb ik de 27 beste tips al voor jullie op een rijtje gezet, maar de beste strategieën nog niet. Dus het wordt hoog tijd om die met jullie te delen. Laat ik even vooropstellen dat ik deze tips niet geheel zelf heb bedacht. Deze tips zijn bedacht door DanaNicoleDesign , maar het probleem is; dit artikel is nergens te vinden in het Nederlands. Ik ben iemand die liever in het Nederlands leest en dus besloot ik om zo ongeveer deze blog te vertalen. Niet alleen voor mij handig, maar ook voor jullie natuurlijk. Ik heb er wel mijn eigen draai aan gegeven trouwens. Mocht je de Engelse liever lezen, klik dan op de link hierboven. Dus als je wilt weten hoe je groeit op Instagram in 2019, lees dan snel verder…

 

 

Strategie 1: plaats meerdere foto’s in één post

Dit weet misschien niet iedereen, maar op het moment dat iemand jouw foto’s voorbij scrollt en geen like geeft, komen ze vervolgens nog een keer voorbij bij degene maar dan met foto 2 in beeld. Zo komt je post dus vaker naar voren dan wanneer je maar één foto per keer plaatst. Dus als je meer wilt groeien, is dit een handige strategie.

Werkt het voor mij?

Ik heb het al getest. Ik merk niet zo zeer dat er meer likes uitgedeeld worden, maar wel dat mijn foto’s inderdaad beter worden gezien. Goede strategie dus. Ik vind dubbele foto’s niet altijd leuk om te plaatsen. Ik vind het ook iets minder mooi in mijn feed staan, dus of ik het heel vaak ga toepassen weet ik nog niet. Update: om te groeien in 2019 heb ik het vaker toegepast op Instagram. Het werkt wel voor mij!

Strategie 2: inhoudelijke engagement

 1. Plaats inhoudelijke reacties bij anderen
 2. Reageer inhoudelijk wanneer iemand op jouw foto reageert
 3. Zorg dat je alleen echte volgers hebt en geen fake accounts
 4. Verwijder accounts die niets voor jouw account kunnen betekenen (zoals met 3000+ volgend)
 5. Plaats stories die je engagement verhogen en die aansluiten bij je account
 6. Reageer op jouw ideale volgers
 7. Zoek via hashtags naar jouw ideale volger

Handige tip: zorg voor interactie met mensen die al een tijdje niks hebben geplaatst. Deze mensen zien jouw notificatie eerder dan iemand die net heeft geplaatst en meerdere notificaties ontvangt.

Werkt het voor mij?

Ik pas strategie 2 al best wel vaak toe. Eigenlijk alle stappen wel. Alleen stap 7 nog niet echt. Ik heb laatst stap 4 uitgevoerd en dat luchtte enorm op om flink schoonmaak te houden op mijn Instagram account, maar ik laat wel spontane reacties achter. Ik ga geen gemaakte dingen typen om meer likes bijvoorbeeld te krijgen. Heeft iemand een baby gekregen, reageer ik uit mezelf en niet omdat het moet bijvoorbeeld. Maar kort gezegd: pas stap 2 zeker toe om beter gezien te worden online.

 

Strategie 3: zorg voor een killer feed

Deze is natuurlijk best wel lastig, want hoe krijg je nou een killer feed als je bijvoorbeeld niet alle apparatuur in huis hebt om voor de beste foto’s te zorgen?

 1. Zorg voor goede apps om te bewerken. Hier kom je al een heel eind mee. Mijn tips? Lightroom, VSCO & Snapseed.
 2. Zorg dat je foto’s maakt in natuurlijk licht
 3. Je foto’s moeten er professioneel uit zien. Verdiep je in bewerkingsapps of programma’s.

Dana laat in haar eigen artikel ook zien wat een beetje bewerking doet met een foto. Ik laat jullie nu ook 2 foto’s zien:

 

 
Foto 1: onbewerkt

Foto 2: bewerkt in VSCO en in Lightroom

Zo zie je maar wat een beetje bewerking kan doen met je foto’s.

 

Strategie 4: gebruik de juiste hashtags

Hashtags helpen je om te groeien op Instagram, maar het is belangrijk om de juiste te kiezen, want kies je de verkeerde, dan kan je content verdwaald raken tussen alle miljoenen andere foto’s met die hashtag. Wat handige tips om de juiste hashtags te vinden:

 1. Bekijk wat jouw rivalen/mede bloggers enz. gebruiken voor hashtags
 2. Bekijk wat jouw ideale volger gebruikt voor hashtags
 3. Zoek via een goede hashtags naar andere goede hashtags
 4. Je mag 30 hashtags per foto gebruiken, maar zorg dus dat ze geen 1 miljoen posts achter zich hebben hangen, kies voor een mix.
 5. Gebruik verschillende hashtags per foto net zolang tot je de perfecte hebt gevonden voor jouw foto

Werkt dit voor mij?

Ik vind het een beetje dubbel. Ik weet wel dat ik gezien word als ik meer hashtags gebruik, maar soms wil ik gewoon even niet gezien worden haha. Dus dan plaats ik expres minder hashtags en alleen Nederlandse hashtags bijvoorbeeld. Toch weet ik dat het wel helpt, maar het is maar net wie jouw ideale volger is natuurlijk 😉 Ik hoef geen foodblogs achter me aan als ik #lunchtime plaats bijvoorbeeld. Ik wil natuurlijk volgers die mijn content en/of mijn blog leuk vinden.

Strategie 5: posten alleen is niet genoeg, doe meer!

Om wat voorbeeldjes te noemen:

 1. Ga live op Instagram
 2. Zorg voor interactieve stories (polls, vragen, vlogs enz.)
 3. Maak een video voor IGTV (de Youtube van Instagram)

Werkt dit voor mij?

Nou, dit vind ik best lastig. Ik ben nog nooit live gegaan. Praten in een video vind ik al helemaal spannend bijvoorbeeld. Polls en vragen zet ik wel graag in en ook IGTV heb ik al eens gebruikt. Ik kan niet echt oordelen of dit goed werkt. Uiteraard is interactie goed, maar ik pas niet alle tips toe.

 

Wat kun je beter niet doen (als je wel wilt groeien)?

 1. Blijf jezelf niet vastpinnen op het aantal nummers (volgers, likes, reacties)
 2. Ga niet continue je volgersaantal checken, je maakt jezelf alleen maar gek
 3. Maak doelen, maar hou ze realistisch
 4. Als je net begint, verwacht dan niet 10k in 3 maanden te bereiken
 5. Het is oké als het langzaam gaat bij jou, let niet op het aantal

 

Aan welke strategieën kun je beter niet meer mee doen?

 1. De volgtreintjes (welbekend van Facebook)
  Wat je wel kunt doen, is een treintje maken waarbij je minstens 5 andere accounts moet gaan volgen bijvoorbeeld.
 2. Doelloos meedoen aan giveaways
 3. Onbeperkt giveaways organiseren
  Zo trek je volgers aan die het alleen voor de winactie doen en niet om jouw account. Waar is die ideale volger? Niet bij jou!

 

 

 

Ik hoop dat jullie hier wat aan hebben gehad. Geen interesse in Instagram? Dan was dit artikel denk ik niet zo leuk om te lezen. Gelukkig staan er ook genoeg andere blogs online om te lezen. Vind ik Instagram nou echt zo belangrijk? Nee, dat niet, maar de theorie erachter vind ik interessant en ik vond het leuk om me hier meer in te verdiepen. Dus… welke strategie ga jij nog extra toepassen op je account? 🙂

 

De foto’s zijn gemaakt door alovingladytravels trouwens.

Dit artikel bewaren op Pinterest? Gebruik deze afbeelding:

 

 

Comments (13)

 • Yvonne

  18 maart 2019 at 09:14

  Ahaaaa… dat van die meerdere foto’s wist ik niet, maar nu ik er over nadenk is het me inderdaad weleens opgevallen dat ik die twee keer voorbij heb zien komen. Zeker het onthouden waard ? Bedankt voor het delen, het is soms lastig om actuele strategieën te vinden.
  Yvonne onlangs geplaatst…100 dingen om in je eentje te doenMy Profile

 • WordPress site

  18 maart 2019 at 12:49

  Zeker een goed artikel met handige tips! Ik ga er zeker een aantal van gebruiken. Het slim omgaan met hashtags is inderdaad een goeie en zo kom je echt bij je doelgroep terecht als je het goed gebruikt. Thanks!
  WordPress site onlangs geplaatst…Bloggen met een blog plannerMy Profile

 • Wanda

  18 maart 2019 at 17:01

  Hoewel ik een haat liefde verhouding heb met Instagram ben ik niet van plan om er meer tijd aan te gaan besteden dan dat ik nu doe. Ik merk wel dat als ik actiever ben op Instagram Stories dat mijn foto’s dan meer likes krijgen dan anders.
  Wanda onlangs geplaatst…4 Potentiële bestemmingen voor de zomervakantieMy Profile

 • Amy

  18 maart 2019 at 22:14

  Wat een goede tip, van die dubbele foto’s! Het is me nog nooit opgevallen, maar ik zal er eens op letten.
  Amy onlangs geplaatst…Favoriet in Zweden: LoppisMy Profile

 • skincarebynaomi

  19 maart 2019 at 14:06

  Handig artikel, ik kan weer aan de slag met sommige puntjes. Ik vind het erg lastig om te groeien, al gaat het de laatste tijd steeds beter!

 • Henk

  20 maart 2019 at 06:49

  Ik doe niets met instagram dus voor mij niet van toepassing, maar lijken me nuttige tips
  Henk onlangs geplaatst…Een dag als alle andereMy Profile

 • Milou

  23 maart 2019 at 14:33

  Het wordt steeds moeilijker om in deze cultuur ergens tussen te komen, ik had nog niet eens gehoord van die “treintjes”. Goeie tips! Gaan ze is proberen. ?

 • Inez

  24 maart 2019 at 10:15

  Goede tips! Net iets inhoudelijker dan de meeste tips die je vaak op internet vindt (ik bedoel, ik weet wel dat je geen lelijke foto’s op instagram moet posten)! Er zaten echt een aantal zaken bij die ik nog niet wist (dat van die meerdere foto’s posten bijvoorbeeld). Bedankt!
  Inez onlangs geplaatst…Italiaanse bagel met gerookte ham.My Profile

 • Marcelina

  24 maart 2019 at 11:20

  Aah super leuk! Veel succes met toepassen 😉

 • Marcelina

  24 maart 2019 at 11:21

  Succes Milou 🙂 dankjewel!

 • Marcelina

  24 maart 2019 at 11:22

  Veel succes Naomi 🙂

 • Zarina

  8 november 2019 at 10:50

  Bedankt voor het vertalen en delen van de tips! Ik las toevallig die van de multiple foto’s een tijdje geleden en probeer die ook meer toe te passen in m’n feed. Nog een goede tip die ik las, is de kracht van een goede caption. Stel daarin bijvoorbeeld een vraag waarop de ideale volger op zal reageren of schrijf een langer (maar wel voor iedereen interessant!) bijschrift, want hoe langer een bezoeker op je content is, of ermee in interactie gaat (door er op te reageren), hoe meer waarde jouw post krijgt van Instagram. Maar het is allemaal zoveel werk, ha ha! Ben nu pas begonnen met m’n nieuwe reis Insta en vind het echt lastig om vanaf 0 te beginnen. Maar met jouw handige tips hoop ik dat daar verandering in komt! 🙂
  Zarina onlangs geplaatst…Flamenco in Sevilla beleven? Tips van een flamencodanseresMy Profile

 • Marcelina

  18 november 2019 at 13:27

  Super om te horen! Veel succes met je nieuwe instagramaccount 🙂 Het blijft lastig hoor… Ik wil er soms ook niet teveel mee bezig zijn, want dan voelt het als ‘verplichting’ 😉

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Prev Post

Hoe maak ik een zalm pizza? (recept)

15 maart 2019

Next Post

Deze 5 tips zijn handig voor een roadtrip/lange reis

19 maart 2019