Help! Wat te doen nu de scholen dicht zijn?

Vandaag is de tweede dag dat de scholen dicht zijn, maar wat kan je doen met je kinderen als je ook nog rekening moet houden met ‘sociaal contact vermijden’ en met ‘oudere mensen bezoeken’? Ik deel vandaag een aantal tips die vooral voor binnen handig zijn. De scholen zitten 3 weken dicht en op dag 1 vermaakt je kind zich wel, maar na een aantal dagen gaat het enorm vervelen waarschijnlijk. Kinderen hebben ook behoefte aan structuur. Vandaar dat ik een aantal tips op een rijtje zet. Lees je mee?

Tip 1: je hoeft je kind niet continue te vermaken

Heel belangrijk, want een kind kan zichzelf ook prima redden. Je kan een aantal spelletjes neerleggen of een groot wit vel met wat kleurpotloodjes bijvoorbeeld. Je hoeft niet continue er bovenop te zitten (tenzij je kindjes echt heel klein zijn). Kinderen ontwikkelen door zelf te leren en te spelen.

Tip 2: zet de tablet/laptop op leerzame wijze in

Ik zet een aantal websites/apps in een overzicht waar je gratis gebruik van kan maken. Deze websites zijn heel leerzaam voor kinderen en vaak moeten ze spelenderwijs de opdrachten doen/de vragen maken. Let wel op: meer scholen maken gebruik van deze websites. Ze kunnen overbelast zijn.

 1. Junior Einstein – gratis (je kan ook betalen) en voor alle klassen leuk. Zelf een account aanmaken
 2. Gynzy Kids – gratis en ook zonder account kunnen er oefeningen gedaan worden
 3. Squla – gratis, maar wel onder schooltijd. Zelf een account aanmaken.

Tip 3: start een project met je kind

Je kan bijvoorbeeld een thema instellen zoals: ‘prinsessen’. Je kind werkt dan de hele dag/de hele week in datzelfde thema aan opdrachten, kleurplaten, woordzoekers etc. Ook ter ontspanning kan je bijvoorbeeld een prinsessenfilm aan zetten. Een ander idee is dat jullie iets gaan maken met hout bijvoorbeeld of iets op schaal nabouwen. Misschien leuk om de Lego weer van de zolder te halen.

Tip 4: printen

Heb je een printer thuis? Ideaal, want Pinterest staat vol met kleurplaten, woordzoekers, sudoku enz. Print een aantal opdrachten uit die de kinderen aanspreken en zet ze aan de slag. Ook leuk: een wedstrijdje doen. Wie als eerst 10 woorden uit de woordzoeker kan vinden.

Tip 5: tijd om te werken aan het moeilijke vak

Vindt je kind begrijpend lezen erg moeilijk bijvoorbeeld? Dan is het nu de perfecte tijd om hiermee te oefenen. Laat je kind meer voorlezen en zoek online op digitale oefeningen voor begrijpend lezen. Begrijpt je kind wel wat hij/zij leest? Daar gaat het om bij begrijpend lezen. Ook voor andere vakken zijn er genoeg extra middeltjes te vinden om te oefenen.

Tip 6: structuur

Lastig om de dag in te delen? Gebruik een whiteboard of een gewoon A4 papier en schrijf per dag op wat er gemaakt moet worden. Zo weet jij waar je aan toe bent en je kind ook. Alle taken gedaan? Dan is het tijd voor ontspanning. Hieronder een voorbeeld:

 1. Rekenen: 30 minuten
 2. Taal/spelling: 30 minuten
 3. Tekenen (specifieke opdracht): 30 minuten
 4. Muziek (zingen): 10 minuten
 5. Wereldoriëntatie: 30 minuten

Voor mijn eigen klas heb ik alles uitgetypt in een Worddocument. Deze kunnen ouders printen/opslaan en zo weten de kinderen precies wat ze moeten maken.

Tip 7: leerzaam zonder digitale middelen

Laten we eerlijk zijn: alleen maar werken op die tablet is natuurlijk ook niks. Waar leren kinderen nog meer van? Bijvoorbeeld iets bouwen met Lego/Duplo of vader helpen met een kastje in elkaar zetten of moeder helpen met tuinieren/koken/bakken. Er is genoeg te verzinnen wat voor kinderen leerzaam is en waarbij ze geen tv, tablet, laptop of telefoon nodig hebben. Een ander idee is om het kind zelf een ganzenbordspel te laten maken of een ander spel zoals domino, memory of monopoly. Ook kan je Pictionary doen met je kind, want daarvoor heb je wit papier en stiften/potloden nodig. Heb je een ouder kind? Misschien kan hij/zij verhalen schrijven, een gedichtje maken of een liedje/rap maken. Nog een tip voor een DIY projectje.

Tip 8: leerzaam op tv

Op SchoolTV en op ZAPP bijvoorbeeld zijn leerzame programma’s te vinden. Denk aan: de buitendienst, nieuws uit de natuur, checkpoint etc. Kleiner kindje? Huisje, boompje, beestje blijft leuk.

 

Ik hoop dat jullie (ouders/oppassers) hier iets aan hebben. Laat het me ook vooral weten als ik jullie ergens mee kan helpen. Vergeet niet dat je kind ook vitamine D nodig heeft. Zorg dat je wel naar een rustige plek gaat waar geen andere kinderen zijn/spelen.

PS: als ouders/verzorgers niks te doen? Lees eens verder op mijn blog of neem een kijkje in mijn webshop 😉

 

2 reacties

 1. zegt:

  Wat een geweldige ideeën. Hier gaan vast heel veel mensen blij van worden. En tip 1 ben ik het trouwens helemaal mee eens!
  Naomi onlangs geplaatst…Boekenpraat: Eindelijk vrij (Asia Bibi)My Profile

 2. zegt:

  De printer maakt hier inderdaad overuren 😉
  Patricia onlangs geplaatst…Trilogie Vincke en Verstuyft van Jef Geeraerts wordt tv-serieMy Profile

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge