Blog post

Hardlopen voor dummies

1 april 2019Marcelina

De dagen worden weer ietsje langer en hier en daar worden al vakanties geboekt. Met andere woorden: de lente staat op de stoep en dat kriebelt. Het betekent ook dat je lichaam wat meer aandacht verdient, aangezien het nu toch echt tijd wordt dat die extra kilootjes van de feestdagen eraf mogen. Begin maart is de beste tijd om te beginnen met sporten met oog op een fitte versie van jezelf aankomende zomer. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Daarom bij deze een blog toegewijd aan degenen die (net als ik) een kleine ‘motivational speech’ kunnen gebruiken.

Goede voorbeeld?

Je zal nu wel denken: waarom een artikel over hardlopen, terwijl je zelf niet eens hardloopt? Ik leg het uit. Ik kreeg een aanvraag voor een gastblog in de trend van hardlopen. Ik reageerde dat ik het wel leuk zou vinden, maar… dat ik zelf niet aan sport doe. Dus of er een artikel geschreven worden voor de dummies (zoals ik) die wel willen beginnen, maar de motivatie er nog niet voor kunnen vinden. Dus zo gezegd, zo gedaan. Veel plezier met lezen! 🙂

Hardlopen voor dummies

Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. De een houdt van krachttraining, de ander van spinnen. Ikzelf ben een liefhebber van outdoor sport, bijvoorbeeld hardlopen. Er gaat niets boven een rondje rennen terwijl je in de verte de zon ziet opkomen. Met een frisse ochtendbries in je gezicht en de vogeltjes op de achtergrond heb je alle tijd om in je hoofd rustig je dag door te nemen. Dit klinkt natuurlijk perfect, maar we weten allemaal dat daar ook een moment van pure paniek aan vooraf ging, toen om half 7 de wekker je uit je bed rammelde. Toch is het belangrijk dat je jezelf motiveert, want hardlopen is ontzettend goed voor je.

Sporten is gezond

Dat sporten gezond voor je is, is misschien geen nieuws. Dat er bepaalde factoren zijn die het hardlopen veel fijner en gemakkelijker maken, realiseren heel veel mensen zich niet. Een van die factoren is een goede hardloop uitrusting. In de ochtend kan het nog behoorlijk fris zijn en daarom is het belangrijk dat je gebruik maakt van laagjes. Door een goed zweet-afvoerend shirt aan te trekken en daaroverheen een winddicht jasje heb je de mogelijkheid om je tijdens het rennen aan te passen aan de temperaturen. Wanneer je net buiten komt ben je beschermd tegen de wind, als je het warmer krijgt knoop je je jasje om je middel en wanneer je uitgerend bent trek je je jasje weer aan. Dit voorkomt een verkoudheid maar het minimaliseert ook je spierpijn de volgende dag.

Goede schoenen

Onderschat niet het belang van goede schoenen. Begin je net? Dan is een goede vering van belang. Dit maakt het rennen plezieriger, aangezien je nu de juiste support krijgt van je voeten. Ben je al iets meer ervaren? Ga dan opzoek naar het merk dat het beste bij jou past en waar je de fijnste ervaring mee hebt. Laat je adviseren door andere hardlopers of verdiep je in de verschillende merken. Iedere voet is anders en iedere manier van lopen is anders.
De juiste motivatie en de juiste kleding maken hardlopen niet zo vervelend als het lijkt. Het is zelfs verslavend wanneer je de smaak te pakken hebt. Hou je doel voor ogen en met de juiste munitie kom je er wel.

______________________________________

Bedankt voor deze leuke, maar ook motiverende gastblog! Het is inderdaad belangrijk om meteen goed van start te gaan met de juiste kleding en schoenen. Zo bespaar je jezelf veel pijn en zweet en het motiveert ook om door te gaan. Of ik nu ga beginnen met hardlopen? Ik ben in ieder geval begonnen met wandelen van langere stukken, telt dat ook?! Ik moet de moed nog even verzamelen om ook echt te gaan rennen, maar als ik zo het zonnetje zie schijnen in de morgen, krijg ik er wel zin in hoor stiekem 😉

Hoe zit het met jou en hardlopen/sporten?

Dit artikel opslaan op Pinterest? Gebruik deze afbeelding:

Comments (4)

 • Marlies

  1 april 2019 at 13:52

  Helaas kan ik niet hardlopen, door mijn bekken. Daar heb ik al een aantal jaar last van. Ik hou het bij wandelen!

 • lodi

  1 april 2019 at 13:57

  Goede schoenen daar ben ik het helemaal mee eens, het hardlopen valt of staat met goede schoenen en zorgt ook of je er plezier aan beleeft of het maar helemaal niks vind. Ik mag niet meer hardlopend oor knieproblemen, maar mijn hardloop schoenen zijn nu mijn favoriete wandel schoenen.
  lodi onlangs geplaatst…Bullet journal inspiratie voor de maand aprilMy Profile

 • Wanda

  1 april 2019 at 17:13

  Alleen vanwege de schoenen zou ik al een poging wagen, maar anders is hardlopen bepaald niet mijn ding. Wandelen wel hoor, maar hardlopen is gewoon niet zo goed voor mijn knieën.
  Wanda onlangs geplaatst…Dag Maart, Hallo April!My Profile

 • skincarebynaomi

  1 april 2019 at 18:44

  Interessant dit had ik een aantal jaar geleden moeten hebben haha. Nu kan ik helaas niet meer hardlopen door operaties aan mijn knie door het hardlopen

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Prev Post

Naar een Alpaca boerderij toe

28 maart 2019

Next Post

Waarom heb ik een eigen webshop?

2 april 2019