Lifestyle

Handige oplossingen voor duurzamer wonen

De energie- en gasprijzen bezorgen sommige mensen momenteel slapeloze nachten. Eerlijk is eerlijk: ik schrok ook toen ik de verhogingen zag. Gelukkig heb ik een man die een aantal stappen vooruit denkt. Zo hebben we sinds dit jaar een aantal aanpassingen gedaan in huis, waardoor we duurzamer wonen. Wij zijn helemaal niet van die mensen die ”groen willen doen”, maar met deze oplossingen ben ik toch wel heel blij! Ik deel mijn tips vandaag ook met jullie!

1. Zonnepanelen

Ja, wij hebben ze inmiddels ook. Vier reuze panelen op ons dak. Drie panelen zijn aangesloten op onze warmteboiler en één paneel is aangesloten op ons elektriciteitsnetwerk. Die laatste zorgt ervoor dat je kleine dingen ”gratis” oplaadt op zonnige dagen, zoals: tandenborstel, telefoon, iPad etc. Het is weer net te weinig voor een ronde wasmachine of vaatwasser, maar dan neemt hij een deel van de stroom voor zijn rekening.

2. Warmteboiler

Hierboven vertelde ik al dat hier onze panelen op zijn aangesloten. De warmteboiler zorgt ervoor dat we op zonnige dagen ”gratis” kunnen douchen, maar ook op iets minder zonnige dagen stijgt de temperatuur flink. Alleen op regenachtige dagen hebben we er niet zoveel aan. Dan warmt hij maar beperkt op. Ik ben er ontzettend blij mee in ieder geval!

3. Watertank

Watertanks zijn een oplossing om water en andere vloeistoffen in op te slaan. Een watertank (en een vuilwatertank) is niet alleen handig voor in een caravan, maar je kan er zelfs een op maat laten maken. Voordelen van een watertank:

 • schok- en UV-bestendig
 • Robuust en maatvast
 • Slijtvast
 • Lange levensduur
 • Flexibel gebruik
 • Geschikt voor het bewaren van drinkwater en vele andere media
 • Ruimte- en gewichtsbesparing dankzij slanke en platte ontwerpen
 • Eenvoudige reiniging dankzij de inspectieopening en gladde binnenkant van de tank
 • Gemakkelijk transport door laag gewicht
 • Eenvoudige installatie en snelle montage
 • Inch-aansluitingen voor integratie in uw systeemind

Watertanks zijn er in allerlei soorten en maten.

4. Kieren dichtmaken

Op een dag dat er een pittige wind staat, moet je op inspectie door je huis om te testen waar er tocht stroomt. Zo hadden wij diverse kieren op zolder, in onze dakkapel, in de badkamer, in de kruipruimte en in de meterkast. Allemaal plekken waardoor er koude lucht in ons huis kwam en we dus extra moesten stoken. Ons huis komt uit 1998 en is verbouwd, maar toch waren er genoeg plekken die mijn man dicht heeft gemaakt afgelopen winter. Zonde als je extra moet stoken hiervoor, terwijl het heel makkelijk te verhelpen is.

Stap 1, 2 en 4 zijn oplossingen die wij zelf hebben toegepast in huis. Stap 3 is een mooie toevoeging voor als je schoon water wilt opslaan. Hebben jullie stappen ondernomen nu de gas- en energieprijzen zo gestegen zijn?  Zo ja: wat heb je gedaan? In het geval van niet: ga je nog kijken voor een oplossing of laat je het zo? Je kunt natuurlijk ook de kachel uit laten en 3 truien over elkaar dragen ;).

Lees ook: kraamcadeautjes voor moeders

 

2 Reacties

 1. Wij denken er ook over na om een watertank te kopen. Regenwater zouden we graag willen opslaan zodat we in de zomer een extra watervoorraad hebben voor de tuin. Ik ben benieuwd hoeveel we per jaar kunnen opvangen!

 2. Ik ben ooo benieuwd! Mooie plannen ☺️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge