DIY: je eigen lightroom presets maken!

Tegenwoordig hoor je het steeds meer: lightroom presets kopen. Diverse populaire instagrammers bieden voor een x bedrag hun zelfgemaakte lightroom presets aan. De een gebruikt ze zelf ook en de ander verkoopt ze zonder ze zelf ook te gebruiken. Ik kan me voorstellen dat tieners deze presets gaan kopen, omdat ze met hun feed willen lijken op dat van hun ‘idool’. Maar niet alleen tieners, ik denk dat veel meer mensen (jong en oud) zich wel een laten influencen. Ik ben er zelf ook schuldig aan.

Zo stond ik laatst op het punt om zelf presets aan te schaffen. Heel duur waren ze ook weer niet, maar ik twijfelde wel heel erg. Toen kreeg ik opeens een ingeving: waarom maak ik niet gewoon mijn eigen presets? Dus ik ging aan de slag en inmiddels heb ik 5 eigen presets ontwikkeld. Of ik die ga delen? Nog niet, omdat ik ze nog niet zo heel lang gebruik en ik dus ook niet zeker weet of ik ze heel goed vind. Tot nu toe ben ik erg tevreden hoor, maar ik wil jullie niet influencen met producten die eventueel niet kunnen werken.

Vandaag ga ik jullie wel delen hoe je zelf lightroom presets kunt maken, want om eerlijk te zijn: heel erg moeilijk is het ook weer niet. Ik ga stap voor stap met jullie delen hoe het werkt en hoe je het dus zelf ook kunt namaken. Ik wens je heel veel succes! 🙂

________________________________________________________________________________________

DIY: je eigen presets maken

Wat heb je nodig?

  1. een smartphone
  2. de lightroom app van Adobe
  3. foto’s om te bewerken
  4. Instagram: om je nieuwe, gave foto’s op te delen

 

Leestip: Instagram perfectie: zo denk ik erover!

Eerst zoek je een foto uit die je wilt bewerken. Ik heb voor nu 1 foto steeds gebruikt, maar als jij je eigen presets gaat maken, kan je er meerdere maken natuurlijk. Voor de eerste stap kies ik een zelfgemaakte bloemenfoto:

Vervolgens importeer je de foto naar Lightroom toe.

Eenmaal in Lightroom is het handig om een apart mapje te maken. Dus je klikt op ’toevoegen aan’ om een eigen mapje te maken. Vooral als je meerdere presets gaat maken, is het handig om ze bij elkaar in een mapje te hebben.

Zoals je ziet wordt mijn foto nu gekopieerd. Daarna kan ik verder.

Hier zie je de foto in het mapje staan, nog onbewerkt. Als je gaat bewerken, blijft hij in hetzelfde mapje staan trouwens.

 

 

Ik heb nu een aantal stappen gedaan die ik jullie niet heb laten zien. Ik ben namelijk gaan bewerken. Hieronder deel ik precies wat ik op de foto heb ingesteld. Zoals je ziet is het een flink verschil met de foto die ik hierboven met jullie deelde.

 

 

 

 

Dit waren alle stappen die ik op de foto heb uitgevoerd. Hieronder gaan we verder met de laatste stappen.

Nu gaan we van de foto een ‘voorinstelling’ maken (ofwel: een preset). Hiervoor hoeven we geen apart mapje meer te maken, want dat hebben we aan het begin al gedaan.

Je tikt dus op ‘voorinstelling maken’.

Ik geef mijn voorinstelling/preset de naam: flowers. Hieraan kan ik mijn preset dus herkennen. Ik klik daarna op het vinkje rechts bovenin.

 

Hoe moet ik nu verder?

Je hebt nu je eigen preset gemaakt! Gefeliciteerd! Maar, stel dat je meerdere bloemenfoto’s hebt gemaakt die je om de beurt wilt delen op Instagram. Ook daarvoor deel ik nog even wat tips. Wel zo handig nu we toch bezig zijn.

Je hebt een ‘geweldige bloemenfoto’ bewerkt en je wilt precies diezelfde instellingen gebruiken op je andere bloemenfoto. Dan tik je op ‘instellingen kopiëren’ en je raadt het misschien al wat de volgende stap is… 😉

 

Hier is dus de andere foto die er op lijkt (onbewerkt nu nog):

En je had het waarschijnlijk al geraden: je mag gaan plakken. Als je op de drie puntjes rechts bovenin tikt, komt er ‘instellingen plakken’ te staan en daar tik je op. Zo krijg je dus precies hetzelfde filtertje als op je eerste foto en dat allemaal dankzij je eigen gemaakte preset.

Ik heb ‘plakken’ en ‘opslaan’ omcirkeld. Plakken hoort natuurlijk bij het plaatje hierboven. Opslaan op je apparaat is nog wel handig natuurlijk. Zo kun je hem vervolgens op Instagram zetten.

 

Extra vragen om te beantwoorden:

1. Als ik een instelling plak op een andere foto en ik wil iets bewerken, kan dat dan nog?

Jazeker, dat doe je op dezelfde manier als een preset maken. Elke foto is weer te bewerken. Wat je er ook overheen ‘plakt’.

2. Hoe weet ik of de foto’s staan bij mijn instagram feed?

Dat kun je nooit helemaal zeker weten, dus daar zijn handige apps voor zoals bijvoorbeeld Planoly of Unum. Deze vind je in de appstore en playstore wel. Je maakt een account aan en deze app laat je precies zien welke foto’s passen bij je feed. Je kunt natuurlijk ook even wat schuiven door meerdere nieuwe potentiele foto’s toe te voegen. Zo zie je precies welke beter staat naast welke foto.

3. Hoeveel presets mag je maken?

Zoveel je wilt, maar… dat zou ik niet doen. Ik heb zelf 5 presets gemaakt die ik kan toepassen op al mijn foto’s. Ik raad aan om het ook bij maximaal 5 te houden. Je ontwikkelt die presets voor meer eenheid in je instagram feed. Anders doe je het alsnog voor niets 😉

4. Wat is het handige van presets?

Ze zorgen voor eenheid in je instagram feed. Iedere foto is anders en heeft andere kleuren, maar door daar op in te spelen met je fotobewerking, zorg je voor meer rust in je feed en voor een bepaald thema. Wat is daar het voordeel van? Opgemerkt worden door andere instagrammers en eventueel bedrijven. Instagram is voor ondernemers bijvoorbeeld een visitekaartje.

5. Ik vind het te lastig. Zijn er alternatieven?

Ja hoor! Je kunt ook los bewerken in Lightroom zonder een prest te maken. Je kunt natuurlijk ook presets kopen. Daarnaast heb je andere handige apps zoals VSCO en Snapseed. Deze apps bieden filters aan, zodat je zelf het werk niet meer hoeft te doen. Ook handig dus! 😉

 

Ga jij het proberen om je eigen lightroom presets te maken? Laat het me weten als het is gelukt en tag me op Instagram. Dat vind ik leuk! Nog een vraag? Laat het hieronder achter! 🙂

 

 

 

Opslaan op Pinterest?

1 reactie

  1. zegt:

    Handig om te weten!
    Roos onlangs geplaatst…Retro Ronde ZonnebrilMy Profile

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge