Lifestyle

Digitaal ondernemen || start een webshop op Etsy || deel 2

Dit is deel 2 van mijn serie over ”digitaal ondernemen”. Waarom ik hierover schrijf, deel ik in de vorige blog. Korte samenvatting: ik vind online geld verdienen interessant, maar heb er zelf niet de tijd/zin/ruimte voor om er 100% voor te gaan. Vandaag zal het gaan over Etsy. Ik ga de voordelen en nadelen beschrijven voor jullie. Maar ik deel ook een stukje uit ervaring. Dus wil je graag een webshop openen via Etsy? Lees dan eerst mee:

Positieve redenen om een webshop te openen via Etsy

 1. Gespecialiseerd platform: Het staat bekend als een platform voor ambachtslieden, kunstenaars en creatieve ondernemers. Als je producten handgemaakt, vintage of uniek zijn, past Etsy goed bij jouw niche.
 2. Gemeenschap van gelijkgestemden: Etsy heeft een actieve gemeenschap van verkopers en kopers. Dit biedt kansen voor netwerken, samenwerkingen en het ontvangen van feedback van andere creatieve ondernemers.
 3. Eenvoudig te gebruiken: Etsy biedt een gebruiksvriendelijk platform voor het opzetten van een webshop. Het proces van het toevoegen van producten, het instellen van betalingsmethoden en het beheren van bestellingen is over het algemeen eenvoudig.
 4. Internationaal bereik: Ze hebben een wereldwijd publiek, wat betekent dat je producten kunnen worden gezien door mensen over de hele wereld. Dit opent mogelijkheden voor internationale verkoop en het bereiken van nieuwe markten.
 5. Ingebouwde marketingtools: Etsy biedt tools zoals promoties, gesponsorde advertenties en sociale media-integratie om je te helpen je producten te promoten en meer klanten aan te trekken.
 6. Klantenservice en ondersteuning: Ze bieden verkopers ondersteuning via hun klantenserviceteam en uitgebreide hulpbronnen, waaronder handleidingen, fora en educatieve materialen.
 7. Betalingsopties: Etsy ondersteunt verschillende betalingsmethoden, waaronder creditcards, PayPal en Etsy-cadeaubonnen, waardoor het voor klanten gemakkelijk is om te betalen.

Maar wat zijn de nadelen van Etsy?

 1. Hoge concurrentie: Etsy heeft miljoenen verkopers over de hele wereld, wat betekent dat je te maken krijgt met intense concurrentie, vooral in populaire categorieën zoals sieraden, kunst en handgemaakte items.
 2. Kosten: Hoewel het relatief goedkoop is om een ​​winkel te openen, brengt het platform wel kosten in rekening voor het plaatsen van advertenties, transactiekosten en verkoopcommissies. Deze kosten kunnen oplopen en invloed hebben op je winstmarges.
 3. Beperkte merkcontrole: Omdat je je winkel op het Etsy-platform bouwt, heb je beperkte controle over het merk en de esthetiek van je winkel. Je bent gebonden aan de ontwerpopties en functies die Etsy biedt, wat kan leiden tot minder mogelijkheden om je merk te differentiëren.
 4. Regels en voorschriften: Ze hebben specifieke regels en voorschriften waaraan verkopers moeten voldoen, met betrekking tot zaken als productbeschrijvingen, verzending en klantenservice. Als je deze regels niet naleeft, loop je het risico op waarschuwingen of zelfs het sluiten van je winkel.
 5. Afstand tot klanten: Als verkoper heb je misschien minder direct contact met je klanten in vergelijking met het hebben van je eigen website. Dit kan het moeilijker maken om klantrelaties op te bouwen en gepersonaliseerde ervaringen te bieden.
 6. Risico van platformafhankelijkheid: Aangezien Etsy een derde partij is, loop je het risico dat je afhankelijk wordt van hun beleid en veranderingen in hun bedrijfsmodel. Als Etsy bijvoorbeeld besluit hun commissietarieven te verhogen of functies te wijzigen, kan dit een directe invloed hebben op je bedrijf.

Mijn persoonlijke ervaring met een Etsy webshop

Hoewel er overal wordt aangeraden om bij Etsy een shop te beginnen, ben ik er zelf niet tevreden over. Mijn shop is inmiddels weer gesloten en dat is niet doordat ik niet wilde, maar omdat Etsy zelf diverse regelt hanteert waar je soms gewoon niet doorheen komt. Zo vonden ze mijn bewijs dat mijn zakelijke rekening ook echt bij mij hoorde niet genoeg, moest ik meerdere malen mijn identiteit bewijzen etc. Dan wilde ik klikken op ”aan de slag” om alles te regelen en dan waren alle knoppen geblokkeerd. Het klinkt haast als een grapje, maar ik heb meerdere mensen gesproken die dit hebben meegemaakt.

Het kan zeker handig zijn om bij Etsy een webshop te openen, maar wees je er ook van bewust dat het niet altijd lukt. Een website waar je wel in een handomdraai een betaalpagina in elkaar hebt gezet, is Plug&Pay. Zelf geen ervaring mee, maar zelfs kinderen kunnen het daar regelen, dus dan kan jij het ook ;).

Heb jij ervaring met Etsy?

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge