Blog post

Body positivity: zo denk ik erover!

3 augustus 2019Marcelina

Het was de laatste tijd best wel een dingetje in de bloggerswereld. Het begrip ‘body positivity’ was al een tijdje bekend, maar laatst schreef iemand een blog over dit onderwerp en die viel niet bij iedereen in goede aarde. Ik vond zeker dat er kernen van waarheid in haar blog zaten, maar ik snapte het tegengeluid ook wel. Massaal werden er nieuwe blogs geschreven (op Instagram) waarbij de andere blogger een sneer kreeg. Ik zat er een beetje tussenin, dus ik besloot om er zelf ook wat over te schrijven. Benieuwd naar mijn mening over body positivity? Lees dan verder:

 

Wat is bodypositivity?

Gevonden op de site van Lush. Ik vond het wel zo makkelijk om het even op te zoeken:

De term ‘body positivity’ duikt steeds vaker op, het betekent letterlijk positief zijn over je eigen lichaam. Want: “echte mannen en vrouwen zijn dik. En dun. En allebei, en geen van beide, én al het andere.” Dit is een van de quotes van Megan Jayne Crabbe, oftewel Bodyposipanda. 

Wat gebeurt er met dit woord?

Het wordt te pas en te onpas gebruikt. Mensen met obesitas gooien deze # online, maar ook mensen die eigenlijk hartstikke onzeker zijn over hun lichaam. Ik vraag me dan af: waar zijn we mee bezig? Is iedereen wel zo positief over zijn/haar lichaam? Of gebruiken we de hashtag #bodypositivity voor de likes en voor de aandacht? Het is natuurlijk wel fijn als je streeft naar body positivity hoor en dat vind ik ook een mooi streven. Eigenlijk is het ook wel een doel van mij om me goed te voelen in en over mijn eigen lichaam. Ben ik nu positief over mijn eigen lichaam? Nee! Dus ik ga die hashtag ook nog niet gebruiken.

Situaties

Ik ben eens gaan nadenken over situaties waarbij je #bodypositivity nou beter wel en beter niet kan gebruiken. Ik zet het hieronder voor jullie op een rijtje. Voor de zekerheid: dit is hoe ik erover denk. Als jij er anders over denkt, mag je dat helemaal zelf weten.

 

Leestip: Hoe verander je stress in succes?

Wanneer kan je #bodypositivity nou beter niet gebruiken?

Ik ga twee situaties schetsen voor jullie waarbij het beter niet kan:

Situatie 1: een meisje heeft anorexia en eet ontzettend weinig. Ze hoort 60 kilo te wegen volgens haar BMI, maar ze weegt nog maar 50 kilo. Op Instagram is ze niet open over haar ‘ziekte’. De mensen op Instagram zien wel dat het niet zo goed met haar gaat, maar de term ‘anorexia’ komt niet voorbij. Het meisje plaatst een nieuwe selfie en zet daar onder andere de hashtag #bodypositivity onder. Veel mensen vinden het dapper dat ze dat plaatst, maar dit meisje is helemaal niet zo positive met haar body. Ze gebruikt de hashtag ‘vals’ om het zo te zeggen. Alleen niemand weet dat ze doodongelukkig is en steeds meer afvalt. Iedereen denkt dat ze nog steeds blij is met haar lichaam.

Situatie 2: een jongen heeft morbide obesitas en hij eet de hele dag door. Vooral ongezonde snacks, want die geven een goed gevoel (dat weten we allemaal.) Elke keer als hij een poging doet om af te vallen, krijgt hij trek, want zijn lichaam is gewend aan veel eten. Hij is heel ongelukkig met zijn lichaam, maar afvallen is erg moeilijk. Tijdens de familievakantie worden er vele foto’s gemaakt en hij deelt een foto waar hij helemaal op staat en gebruikt de hashtag #bodypositivity. Ook hier kan het niet, want deze jongen is helemaal niet positive met zijn body. Hij wil liever afvallen, maar is ongelukkig, want het is moeilijk en het lukt niet. Zijn volgers denken dat hij daadwerkelijk heel gelukkig is met zijn lichaam en klikken op de ‘like’ button. Maar wie hou je dan eigenlijk voor je gek?

Volgers misleiden

Je volgers op Instagram denken dat je happy bent met je lichaam, omdat je te pas en te onpas van die #hashtags erin slingert. Ondertussen haal je wel lekker veel likes en reacties binnen, omdat je ‘oh zo positief in het leven staat’. Ieder voor zich, maar ik vind dat je dan het woord ‘body positivity’ aan het misbruiken bent, want dat is de betekenis helemaal niet van het woord (/de woorden.) Ik noem nu twee extremere voorbeelden trouwens, maar ik denk dat jullie begrijpen wat ik bedoel, want ik kan die hashtag zelf namelijk niet gebruiken online. Tja het kan wel, maar dan lieg ik vooral mezelf voor en dat wil ik niet. Maar wanneer gebruik je de # dan wel goed?

Wanneer mag je #bodypositivity wel gebruiken?

 1. Als jij je goed voelt in je eigen lichaam
 2. Als je je vetribbeltjes omarmt
 3. Als jij het niet erg vindt dat je zo mager bent, omdat er niks aan valt te doen
 4. Als je tevreden bent over je lichaam
 5. Als je met een positief gevoel in de spiegel kijkt
 6. Als jij je lichaam accepteert

En er zijn nog wel meer redenen om deze hashtag te gebruiken. Maar gebruik hem niet als je niet goed in je vel zit of het eigenlijk helemaal niet zo fijn vindt dat je wat dikker bent bijvoorbeeld. Dan lieg je jezelf alleen maar voor (en anderen ook.) Ben jij wat voller of ben je juist ontzettend mager, maar ben je wel tevreden met je lichaam? Dan snap ik het volledig als je online praat over je eigen body positivity. Het is namelijk niet zo dat wanneer je obesitas of ondergewicht hebt, dat je dan niet positief kunt zijn over je eigen lichaam. Dan heb je het verkeerd begrepen. Iedereen kan positief zijn over zijn/haar eigen lichaam en als je positief bent over je eigen lichaam, dan praat je over body positivity! 😉

Mijn wens

Ik hoop dat er een moment komt dat ik ook die hashtag durf te gebruiken. Dat is echt kan zeggen dat ik positief ben met/over mijn lichaam. Ben jij dit al? Gefeliciteerd, dan mag (hoeft niet) je dit laten weten online. Gebruik dan zeker ook #bodypositivity. Ben je nog niet tevreden met je lichaam? Probeer dan om er net als mij aan te werken om dat wel te zijn. Dat zou het mooiste doel zijn: streven naar body positivity in plaats van net doen alsof we al blij zijn met ons lichaam. En weet je: het is heel normaal dat je niet alles van jezelf kan accepteren, maar probeer ook het positieve te zien van je lichaam. Iedereen is mooi en uniek op zijn/haar eigen manier.

Tot zover mijn spreekbeurt over body positivity! Zijn er nog vragen? 🙂

 

 

 

 

Comments (20)

 • Naomi

  3 augustus 2019 at 08:18

  Wat en mooi (en genuanceerd!) artikel hierover. Even tussendoor: Prachtige foto’s ook.
  Ik vind het idee achter #bodypositivity heel mooi. Wat mij betreft mogen we namelijk zo snel mogelijk het ideaal van maatje 36 en rimpelloos loslaten. Echte mensen zijn oké. Dat vind ik dus prachtig, maar ik ben met je eens dat ik de term soms iets té vaak zie en dan gaat de waarde ervan voor mij een beetje verloren.
  Overigens denk ik wel te begrijpen waarom mensen die niet zo positief zijn de hashtag ook gebruiken. Ik denk dat dat dan een soort wens is ofzo, maar in dat geval zou het goed zijn als zo iemand zijn of haar strijd ook zou benoemen, denk ik.
  Naomi onlangs geplaatst…Open brief aan de burgemeester van MuggendorpMy Profile

 • rachel

  3 augustus 2019 at 10:45

  goed stuk!! en ik vind dat sommige er ook gewoon goed mee omgaan het het positieve ermee brengen.
  Ik zelf heb niks met #bodypositivity, heb anorexia gehad, en zit nu met een zwaar kapot lichaam van nog 28 kg. probeer er mee te leven met dit lichaam maar kan het gewoon niet plaatsen 😉 ben daarom wel blij dat andere dat wel kunnen 😀
  rachel onlangs geplaatst…Josh VMy Profile

 • Marleen

  3 augustus 2019 at 11:12

  Mooi artikel….ik denk dat er verschillende interpretaties mogelijk zijn. Het kan ook iemands doel zijn om positief te worden over haar of zijn body en daarom de hashtag gebruikt?
  Marleen onlangs geplaatst…Instagram: Luister naar de tonen van het ‘Algoritme’!My Profile

 • Sherry

  3 augustus 2019 at 11:36

  Goed artikel schrijf je erover. Ik denk dat als wij vrouwen ons lijf accepteren dat andere dat ook automatisch zullen doen. Het is meestal iets wat je uitstraalt.

 • Kyra

  3 augustus 2019 at 12:03

  Interessant onderwerp! Wel grappig dat de twee voorbeelden die je noemt eigenlijk 1 en exact dezelfde zijn: iemand die niet tevreden is met zijn/haar lichaam, maar wel de hashtag gebruikt.

  Ik denk persoonlijk dat mensen die dit doen, terwijl ze dus eigenlijk onzeker zijn, dat ze wellicht ook een barrière proberen te doorbreken. De barrière van ‘alleen maar zogenaamd sexy mensen’ op social media. Ze proberen een ander licht te schijnen, waar er eigenlijk te weinig van is. (Er zullen er ook zijn die daadwerkelijk doen alsof ze zelfverzekerd zijn, terwijl dat niet zo is hoor) En daardoor proberen ze bij te dragen aan het zorgen dat de maatschappij alle soorten lichamen gaat accepteren. En als die verandering er is, dan voelen ze zich straks misschien niet meer onzeker. Ik denk dat dat best een reden kan zijn dat mensen de hashtag gebruiken terwijl ze onzeker zijn.

  Want we moeten ook alle lichamen gaan accepteren, vind ik. We moeten het niet goedkeuren dat iemand een zwaar ongezond gewicht heeft, dat is niet iets om trots op te zijn, maar wel goedkeuren dat er allerlei soorten en maten bestaan 🙂 stop the body shaming!

  Also: I think you are gorgeous <3

 • Linda

  3 augustus 2019 at 12:34

  Als we elkaar állemaal in onze waarde laten en ons zelf meer accepteren zijn we een heel eind op weg

 • Marcelina

  3 augustus 2019 at 12:42

  Dankjewel! Ik vind de gedachte van Bodypositivity ook heel mooi inderdaad. Alleen de misbruik van het woord niet. Ik denk dat je de spijker op zijn kop slaat met je laatste opmerking. Dat het dan eerder een wens is en dat ze dus alsof doen. Ik heb dan inderdaad liever dat ze eerlijk benoemen dat ze aan het werk zijn om hun doel te behalen 🙂

 • Marcelina

  3 augustus 2019 at 12:45

  Wat heftig Rachel! Je kunt inderdaad ook een positieve uitwerking op anderen hebben voor er open over te zijn online. Eerlijk van je dat je toegeeft dat jij momenteel niet over #bodypositivity kunt schrijven, omdat je op dit moment niet tevreden bent met je lichaam. Ik hoop Rachel, dat je er bovenop komt en dat je over een poosje je weer gelukkig voelt met je lichaam! ❤

 • Marcelina

  3 augustus 2019 at 12:45

  Ja, dat is zeker ook een optie. Dat degene het graag zou willen. Ik denk dat mensen het ook vanuit die kant bekijken 🙂

 • Marcelina

  3 augustus 2019 at 12:46

  Ja, dat klopt. Alleen daarom kan ik er niet zo goed tegen dat vrouwen net doen alsof ze hun lichaam accepteren, want zo krijg je een vertekend beeld zeg maar. Als ik bijvoorbeeld echt tevreden ben met mijn lichaam en ik dat ook echt uitstraal naar anderen, ik denkt dat anderen daar dan veel meer aan zullen hebben dan dat ik alsof doe 🙂

 • Marcelina

  3 augustus 2019 at 12:47

  Dat is helemaal waar! 🙂 Maar ik ben er wel voor dat we eerlijk blijven online en geen ‘nep beeld’ weergeven van onszelf.

 • Marcelina

  3 augustus 2019 at 12:50

  Ja, dat was ook mijn bedoeling met de twee situaties haha. Maar vaak ligt de focus op de ‘dikkere mensen’, terwijl iemand die ‘te dun’ is, ook moeite kan hebben met zijn/haar lichaam.

  Je hebt misschien wel gelijk dat het een soort onzekerheid is waarachter ze zich verschuilen. Ik ben ook onzeker, maar daarom ga ik er juist niet over praten online. Een ander is misschien onzeker, maar wil niet buiten de boot vallen en verschuilt zich daarom achter #bodypositivity.

  Ik ben het helemaal eens met wat je schrijft. Iedereen mag er zijn en ik vind ook dat we moeten accepteren inderdaad dat er vele soorten lichamen zijn 🙂 Mooi omschreven Kyra!

  En wat lief van je! I think you are gorgeous too! ❤

 • Lisanne

  3 augustus 2019 at 15:23

  Interessant om te lezen. Het is het belangrijkste om iedereen in zijn eigen waarde te laten vind ik.

  Lisanne onlangs geplaatst…My week in pictures – 5My Profile

 • Puck

  3 augustus 2019 at 16:31

  Wat ik een beetje discutabel vind aan de hele beweging is het soms verkapt promoten van overgewicht, wat in veel gevallen niet gezond is. Verder alleen maar dikke thumps up voor het niet meer nastreven van opgelegde perfectie, maar jezelf accepteren.

 • Manon Ruitenberg Fotografie

  3 augustus 2019 at 18:16

  Mooi artikel, en als iedereen de ander in de waarde laat, is het leven is stuk makkelijker en leuker.

 • Amanda

  3 augustus 2019 at 18:47

  Je hebt een mooi stuk geschreven over een lastig onderwerp, vind ik. Ondanks dat het jouw mening is, geef je anderen nog steeds de ruimte om er anders over te denken. Dat is knap en dat verdient een compliment! Moest wel glimlachen om de afsluiten “dit was mijn spreekbeurt”, het bracht me weer even terug naar de basisschool waar het er inderdaad zo aantoe ging. Blij dat ‘het’ erop zat. Zelf gebruik ik de hashtag bodypositivity niet, ik volg niet graag een hype. Althans, niet één waarbij mensen naar elkaar gaan sneren. En dat maakt dit onderwerp – helaas – wel los. Elk lichaam is anders, iedereen heeft imperfecties (ik ook hoor!) en dat is helemaal prima. Ik vind vooral realistische beelden belangrijk met echte emoties. Gewoon, echte mensen ❤

  Amanda onlangs geplaatst…Hangmat voordelen die ik niet wistMy Profile

 • Mandy

  4 augustus 2019 at 14:39

  Ik vind dat iedereen de term bodypositivity mag gebruiken als je gelukkig bent met je lichaam, ook als je hem liever anders ziet en toch accepteert hoe je er nu uit ziet.

 • Melissa Schrijft

  4 augustus 2019 at 18:53

  Zelf was ik morbide, maar waz wel tevreden met mezelf ik denk dat voor ieder persoon anders is en dat we iedereen gewoon in eigen waarde moeten laten.

 • Melanie Hoogvliet

  6 augustus 2019 at 15:57

  Ik vind heel dat #bodypositive gedoe maar niks. Ik heb heel lang maatje 32-34 gehad ik was eerder veels te dun dan te dik en altijd onzeker. Toen veranderde mij leven ik maakte heel veel mee kreeg ptss en bleek later autisme te hebben. Gevolg in 5 jaar tijd was ik van 50 kilo naar 92 kilo gegaan en tja nog steeds zat ik niet lekker in me vel .

  Inmiddels begin ik weer langzaam lekker in me vel te zitten en dan niet eens in me uiterlijk maar ik voel me gewoon weer gelukkig. Ga weer wat meer tijd aan me uiterlijk besteden en aan gezond willen zijn. Ik trek weer meer fleurige kleding aan etc. Dus voor mij is te dik te dun te klein te groot te recht te krom allemaal een pot nat en draait het niet om gewicht.

  Veel belangrijker is dat je gezond en gelukkig bent en dan komt dat gewicht vanzelf wel of niet.
  Melanie Hoogvliet onlangs geplaatst…Dit lees ik de komende tijd 4My Profile

 • Cynthia

  7 augustus 2019 at 15:05

  Ik kan je zeker wel volgen. Ik gebruik de hashtag ook niet, omdat ik ook niet zo zeker ben over mijn lichaam. Maar ik heb ook niet zo’n behoefte om dat op mijn social media te delen. Al vind ik het idee om meer diversiteit te delen qua lichaamsbouw wel verfrissend. Mensen krijgen er een meer realistisch beeld van.
  Cynthia onlangs geplaatst…Recept: Zoete Aardappel Salade met Paprika en CashewnotenMy Profile

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Prev Post

elahuizen

Vakantie update: pizza oorbellen & naar Texel

31 juli 2019

Next Post

Blogstatistieken: wat valt er op?

5 augustus 2019