5 handige tips voor klein(er) wonen

Klein wonen is weer helemaal hip. Op Netflix heb je een serie over ‘tiny houses’, maar ook in Nederland zie je steeds vaker dat er ‘tiny houses’ gebouwd worden. Nu woon ik zelf niet helemaal in een ‘tiny house’, maar ik woon wel in een klein huisje, telt dat ook haha? Ik deel vandaag wat handige tips voor iedereen die het interessant vindt om te lezen en voor iedereen die ook echt graag kleiner wil gaan wonen, want ik spreek uit ervaring. Daarom deel ik ook een aantal foto’s van ons huisje. Lees je mee?

 

1.Bouw de lucht in

Dit is een van de handigste tips denk ik wel, omdat je hier zoveel ruimte mee bespaard die anders verloren gaat en dat zou zonde zijn. Door in de lucht te bouwen, heb je misschien plek voor een iets grotere keuken bijvoorbeeld. Dirk en ik kwamen op het idee om in de lucht te bouwen dankzij de Ikea. Eerst zagen we het helemaal niet zitten om in ons huidige huis te gaan wonen, want er was geen plek. Toen besloten we om zelf een kast te bouwen tot aan het plafond. Inmiddels is dat onze voorraadkast en staat er ook nog een koelkast naast. Naast deze hoge kast is een knutselhoek voor mij ingericht waar ik ook lekker met mijn laptop kan zitten. Dus een grote kast met een bureau eraan. Ideaal, want zo besparen we enorm veel ruimte. Tip: Kallax kasten van Ikea zijn ook heel handig om mee in de hoogte te werken. Ook daar hebben wij er meerdere van hier in huis, met bakken erin.

klein wonen

Let niet op alle details, maar hier waren ze nog bezig met het bouwen van de kast. Rechts naast de kast zit nu mijn werkplek. Deze foto is uiteraard tijdens de verbouwing gemaakt. Onderin de rechter kast staat inmiddels de bench van ons hondje Beer waar hij ’s nachts in slaapt. 

 

2. Maak van je bank/bed een multifunctionele plek

Een lompe bank zonder opbergruimte is natuurlijk niet zo handig. Als je echt klein wilt gaan wonen, moet je kijken naar multifunctionele banken en bedden. Sommige hebben zelfs een bank en bed ineen. Ook dat is een optie natuurlijk.

3. Kleine, functionele keuken

Het spreekt voor zich dat je geen grote keuken neemt als je kleiner gaat wonen, maar je gaat wel voor een multifunctionele keuken natuurlijk. Bij ons thuis hebben we het aanrechtblad door laten lopen, zodat we een bar hebben. Wij hebben dus geen keukentafel om aan te eten, maar wel een bar. Ideale oplossing in een kleine keuken.

klein wonen

Ook dit is een foto van tijdens de verbouwing. Hier zie je onze bar/eettafel aan de keuken vast. 

 

4. Uitklapbare elementen

Als je echt klein wilt gaan wonen, dan moet je extra creatief zijn met je meubilair. Zo kan je bijvoorbeeld een uitklapbare tafel regelen die ook weer makkelijk is opgeborgen. Dit kan je ook met een bureau doen en met een stoel.

klein wonen

Achter mij zie je een Kallax kast van Ikea. We hebben gekozen voor een kleine salontafel en zo zie je dat we ondanks ons kleine huisje nog best wel ruim wonen. Links zie je onze 2 valkparkieten, maar we hebben in ons kleine huisje zelfs een hond. Zie het punt hieronder. Uiteraard is ook deze foto van de verbouwing.

Leestip: Hoe is het om te wonen in Gent?

5. Een huisdier is mogelijk

Als laatste wil ik meegeven dat het echt wel mogelijk is om een huisdier te houden als je kleiner woont. Zo hebben wij dus die zelfgebouwde kast in de woonkamer en onderin staat de bench van onze hond Beer. Die past er perfect in en neemt dus geen extra ruimte in beslag. Beer is niet heel groot en dus kan het prima. Als je een grote hond wilt, moet je iets creatiever zijn denk ik, maar in principe is een huisdier mogelijk. Een kat, een hamster, een kom vissen of een cavia zou ook prima kunnen.

 

Meer weten over kleiner wonen? Bij Perfecthomeshop vind je allerlei interieur items om je huis warm en gezellig te maken, ook als je klein wilt gaan wonen. Ik ben wel benieuwd: hoe woon jij? Groot, klein, gemiddeld en wil je zo de rest van je leven wonen? 🙂 Laat het me weten in de reacties!

 

 

*Dit artikel betreft een samenwerking.

9 reacties

 1. zegt:

  Vooral dat doorlopende aanrecht vind ik een heel praktisch en leuk idee. Ik woon ook vrij klein. Het enige nadeel vind ik dat ik geen apart hoekje kan inrichten waar ik m’n knutselspullen altijd kan laten liggen.
  Naomi onlangs geplaatst…GGZ en privacyMy Profile

 2. Mandy zegt:

  Hele goede tips! Ik ga eens kijken of ik dit kan toepassen in mijn slaapkamer, super leuke blog

 3. zegt:

  leuke tips! zelf woon ik best ruim, maar mijn woonkamer en keuken zijn dan weer niet zo heel groot. Ik heb in mijn keuken ook veel in de hoogte gewerkt en dat scheelt inderdaad een hoop!

  Karin onlangs geplaatst…Op bezoek bij de Qigong AcademieMy Profile

 4. zegt:

  Altijd fijn om handig om te gaan met ruimte. Dit deden wij ook in ons flatje. Nu niet meer nodig aangezien we hier genoeg ruimte hebben ?
  Saskia onlangs geplaatst…De Throwback Tag | Alles over vroegâhMy Profile

 5. zegt:

  Leuk om te horen! ☺️

 6. zegt:

  Laat het me weten als het voor jou werkt! ☺️

 7. zegt:

  Fijn dat je iets aan deze tips hebt ☺️?

 8. zegt:

  Ik ben door omstandigheden veel kleiner moeten gaan wonen. Ik heb nu echter wel een tuin. Qua ruimte moet ik voortdurend erop letten dat ik aan het ontspullen blijf. Ik heb er wel een heel ander zicht op gekregen hoeveel woonruimte een mens werkelijk nodig heeft. Dat komt ook omdat ik hier graag woon. Met een tuin is alles uit te houden.

 9. Het is inderdaad slim om na te denken over multifunctionele plekken wanneer je woning niet zo groot is. Ook heb ik een aanbouw laten realiseren, zodat we meer ruimte in onze keuken hebben. Er zijn genoeg mogelijkheden om je woongenot te vergroten!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge