3 oplossingen voor het ”uitstoot probleem”

Iedere keer is er weer wat nieuws. Is het geen stikstof, dan gaat het wel weer om CO2 en zo moeten er elke keer nieuwe maatregelen genomen worden. De ene keer krijgen de boeren de schuld en de andere keer degene die in een dieselauto rijden. Wat mij opvalt, is dat het voornamelijk de ‘doorsnee burger’ steeds betreft die hier de dupe van wordt. Iemand uit een politieke partij zal er bijvoorbeeld nooit last van krijgen en die hoeft geen maatregelen te nemen. Ik maak me daar best wel zorgen over. Hoe lang wil ik nog in Nederland blijven wonen? Ik besloot na te denken over een aantal oplossingen voor het ”uitstoot probleem” en die deel ik vandaag met jullie.

 

1. Maak elektrisch rijden aantrekkelijker en goedkoper

Nu is het meer iets voor de mensen met veel geld of de mensen die leasen (zodat het lijkt alsof ze veel geld hebben.) Als je elektrisch rijden een stuk goedkoper zou maken, zou ook de normale burger hier gebruik van kunnen maken. Je maakt elektrisch rijden niet aantrekkelijk door dieselrijders meer te laten betalen bijvoorbeeld. Zo gaat het steeds meer tegenstaan voor mensen. Zorg ervoor dat een elektrische auto betaalbaar wordt om aan te schaffen en je zult zien dat meer mensen de overstap maken. Tenslotte staat het al vol met laadpalen overal en daar moet wel gebruik van gemaakt worden natuurlijk.

2. Geef iedere burger uit Nederland een vlieglimiet

Hiermee bedoel ik: iedereen mag bijvoorbeeld 2x per jaar vliegen met een vliegtuig (2x heen en 2x terug). Wil je vaker op reis met een vliegtuig? Dan moet je een flink wat geld bijleggen (ik denk dan aan honderden euro’s). Dit limiet moet dan ook gelden voor iedereen met een hoge functie, iedereen die bij een politieke partij aangesloten zit (ja, ook Jesse Klaver) en het koningshuis bijvoorbeeld. De laatste keer dat ik met een vliegtuig op reis ging, was in 2018 (1x) en daarvoor in 2016 (2x). Ik wil niet weten hoe vaak de mensen die GroenLinks stemmen het vliegtuig pakken per jaar…

3. Het openbaar vervoer moet gratis worden in Nederland

Waarom zijn er meer auto’s op de weg? Omdat het gewoon niet uithaalt om met openbaar vervoer naar je werk te gaan i.v.m. de hoge kosten. Ja, in Amsterdam en regio kan het wel uit denk ik, maar buiten de randstad is het gewoonweg geen doen. Ik zou best met openbaar vervoer overal naartoe willen, maar ik pak liever de auto, omdat het goedkoper is en sneller. Toen ik nog gratis studenten ov had, reisde ik heel Nederland door (met vriendinnen). Regelmatig was ik in Amsterdam te vinden of in Almere om te winkelen. Als ik nu naar Almere wil, pak ik toch maar de auto. Ik heb even uitgerekend wat het kost als ik met openbaar vervoer naar mijn werk zou gaan.

Als ik om 11.00u vertrek, ben ik om 13.06u op mijn werk. Ruim 2 uur reizen dus. De prijs hiervoor is €15, 83 zonder korting. Doe dit keer 2 en je krijgt €31, 66. Ik ben dus per dag ruim 4 uur lang aan het reizen en ik betaal ook nog ruim €30. Dat is dus geen doen. Zou het openbaar vervoer gratis zijn? Dan overweeg ik serieus om eerder op te staan en om met het openbaar vervoer naar mijn werk te reizen. #groenmoetjedoen

Zorgen

Ik maak me vooral zorgen over alle maatregelen die ze nemen waar de gewone burger de dupe van wordt. Het is voor mij bijvoorbeeld prima dat je maar 100km/u mag vanaf april op de snelwegen in Nederland, maar dat is niet mijn grootste zorg. Ik woon in een dorp waar het dichtstbijzijnde ziekenhuis op 45 minuten rijden ligt (inclusief snelwegen.) Heb je dus een ernstig ongeval gehad of zijn je vliezen gebroken en moet je racen naar een ziekenhuis? Dan doe je er dus (vanaf april) bijna een uur over als je maar 100 mag overal (exclusief file en auto’s die voor je rijden en langzamer rijden.) Zo maak ik me ook zorgen over alle dieselrijders die nu extra moeten betalen. Ik bedoel: wat wordt het volgende? Mijn man rijdt diesel en ik rij benzine…

Hoe denken jullie hierover? Het is iets heel anders dan normaal op Acupofhappiness, maar ik vind het wel belangrijk om ook iets te delen over deze onderwerpen. Ik wil best meewerken aan een beter milieu, maar niet op de manieren die ons nu worden opgedrongen door de overheid. Vandaar dat ik nadacht over oplossingen.

 

Leestip: Een blog vol favorieten

 

 

 

PS: deze blog is niet ontstaan uit een samenwerking. Het is mijn eigen initiatief en ik krijg hier €0 voor betaald.

1 reactie

  1. zegt:

    Het is niet iets wat me dagelijks bezighoudt, maar wel iets waar ik rekening mee probeer te houden. Wat je schrijft over het openbaar vervoer, vind ik heel herkenbaar. Ik vind het echt schandalig duur. Natuurlijk, ik snap waar dat geld allemaal voor nodig is, maar volgens mij zouden daar echt andere oplossingen voor moeten komen. Qua vliegen… tja, ik snap ook wel dat er voor staatsbezoeken bijvoorbeeld gevlogen moet worden. Maar dat vind ik dan weer iets anders dan een paar keer per jaar met het vliegtuig op vakantie. Ik ben zelf te bang om te vliegen, dus ik draag daar een behoorlijk steentje bij;).
    Naomi onlangs geplaatst…Wachtlijsten ggz~De soap deel tigMy Profile

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge