Blog post

Juf Marcelina: lesje ‘Urkers’ leren

10 april 2019Marcelina

Urk, een dorp in Flevoland, gelegen aan het IJsselmeer. Misschien kijk jij ook wel naar de serie die momenteel op SBS6 draait over Urk. Urk is het dorp waar ik ben opgegroeid en waar ik nog steeds woon. Ik woon zelfs midden in het oude centrum van Urk. Ik start vandaag met een nieuwe serie op mijn blog genaamd ‘Juf Marcelina’ en zoals sommige wel weten, heb ik de PABO gedaan, dus de naam is best toepasselijk. Wat ga ik doen in deze serie? Elke ‘les’ probeer ik jullie iets te leren. Dit kan gaan over tekenen, spelling, knutselen, rekenen of een andere taal bijvoorbeeld. Vandaag leer ik jullie wat meer over Urk. Benieuwd? Lees dan zeker verder.

Wat gaan we leren?

Niemand zit te wachten op uitgebreide lessen, dus ik hou het kort. Ik leer jullie wat meer over Urk vandaag aan de hand van 3 punten/vakken.
Vak 1: topografie/aardrijkskunde Vak 2: andere ‘taal’. Vak 3: muziek.

Les 1.1: Waar ligt Urk nou precies? – lesje Urkers

Ik laat het zien aan de hand van 2 kaartjes. De eerste is de omgeving en de tweede is meer ingezoomd op Urk zelf. Zoals ik al zei, Urk ligt aan het IJsselmeer. Dat betekent dat wij ook een haven hebben en gelukkig ook 2 strandjes. Een van de voordelen die Urk heeft, is dat het vrij centraal ligt. Dat zou je misschien niet zeggen, maar net iets buiten Urk hebben we een snelwegverbinding liggen waardoor we met een uur al in Groningen kunnen staan, met 20 minuten op Station Lelystad en met 5 minuutjes zijn we bij Plaza6 Emmeloord. Om even wat voorbeeldjes te noemen. Verder hebben we veel bossen in de buurt (Urkerbos, Voorsterbos, Kuiderbos, Waterloopbos) en we zijn snel bij grotere steden (Lelystad, Zwolle, Kampen, Almere). Dagje varen in de natuur? De Weerribben en Giethoorn liggen maar op maximaal drie kwartier rijden vanaf ons dorpje. Een ideale plek dus om te wonen.

urkers

Ook in het dorp zelf is genoeg te doen. Er zijn uitgaansgelegenheden, terrasjes, snackbars, luxere restaurants, massage salon, kapsalons, een aantal kledingwinkels, drogisterijen, genoeg supermarkten enz. We hebben 1 winkelcentrum, maar ook hebben we ‘oud Urk’ waar je kan shoppen, de Pyramideweg heeft een winkelstraat en ook de Hofstee heeft een aantal winkels. We hebben sportgelegenheden en een bos om lekker te wandelen. Daarnaast kunnen we altijd ‘een rondje’ over de haven doen.

urkers

Foto is door mij gemaakt. Links zie je Dirk die aan het wachten is op Beer.

Leestip: Hoe maak ik een zalm pizza? (recept)

Les 1.2: Wat zijn populaire Urker woorden? – Lesje Urkers

Excuses als de spelling niet helemaal correct is.

Maos -> vrienden
Goed -> kleding
Nait -> nieuw
Ginkies -> steegjes
Kost -> warm eten (tussen de middag)
Kweeuwkien -> cracker
Praotjen -> gesprek houden (vaak op een onlogische plek, zoals midden op de weg)
Zoeklicht -> zaklamp
Skoasen -> schaatsen
Moske -> mus
Uust -> wees nou eens stil
Wellint -> natuurlijk niet

Kuieren -> wandelen (met de auto)

urkers

Deze foto is ook door mij gemaakt.

Les 1.3: Bekende Urker liedjes.

Natuurlijk heeft Urk ook een eigen volkslied, maar er zijn veel meer Urker liedjes. De band Leuster heeft een aantal cd’s gemaakt met Urker liedjes en wellicht zul je sommige liedjes wel herkennen. Niet qua tekst, maar qua muziek. Probeer maar eens of je er wat van kunt begrijpen. Het lijkt mij best wel lastig, omdat niet ieder woord direct naar het Nederlands vertaald kan worden, maar proberen kan altijd. Als juf zeg je altijd tegen je kids ”van proberen kun je leren”. Dus dat geef ik jullie ook mee! 🙂

Einde van de les

Dit was de eerste les alweer van Juf Marcelina (een typetje, daarom met hoofdletter.) Ik hoop dat jullie nu wat meer weten over Urk en over ‘Urkers’. Vragen? Die beantwoord ik graag via de comments! Tot de volgende keer. Welke les er dan aan de beurt is, is nog een verrassing. Wat vond je het leukste om te lezen deze keer?

Zin om te puzzelen? Hierbij een Urker woordzoeker voor jullie 🙂

Urker woordzoeker

Comments (1)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Prev Post

3 online cursussen die aansluiten op de PABO

9 april 2019

Next Post

Bullet journaling in een nieuwe style

15 april 2019