Blog post

Blogmas 13: gastblog Fins Lapland 2

19 december 2018Marcelina

Vandaag een tweede blog over Finland, maar dit keer door een andere schrijfster. We kennen Else-Marie al een beetje van haar gastblogs over bullet journaling. Vandaag heeft ze dus een gastblog geschreven over haar reis naar Finland. De reden dat ik hier twee blogs over heb geplaatst, is omdat iedereen een vakantie op zijn/haar eigen manier beleefd en ze zijn allebei in een andere periode naar Fins Lapland gegaan. Ik was dus ook heel benieuwd naar het verhaal van Else-Marie. Daarnaast past Lapland nog steeds perfect bij mijn blogmas thema. Lees maar mee:

Kerstvakantie 2016

Kerstvakantie 2016 hebben mijn man en ik een reis gemaakt naar Finland. Het was zijn droom om daar ooit eens naar te gaan. Eindelijk was het dan zover. Op oudjaarsdag vertrokken we met het vliegtuig naar onze bestemming. Toen we daar uitstapten was het -12C. Wauw wat vonden wij dat koud! We hadden nooit kunnen bedenken dat dat de ‘warmste dag’ van de vakantie zou zijn.
Wat hebben wij genoten van deze vakantie. Zo hebben we een langlauf les gehad en zijn we vervolgens heel wat keren zelf de uitdaging aangegaan om te gaan langlaufen. Het leek ons een goed idee om tijdens zo’n tocht cola mee te nemen voor de suiker. Binnen 5 minuten zaten de ijsklontjes in de fles, omdat het zo koud was.
Ook hebben we een sneeuwschoen wandeling gemaakt met een gids. Dronken we ‘berry juice’ in blokhutje. Zagen we het Noorderlicht meerdere keren. Gingen we op pad met de sneeuwscooter. Zijn we gaan ijsvissen op het meer. Aten we beer, rendier en nog meer lokale specialiteiten.
We vonden het fascinerend om buiten te zijn. Het was ontzettend wit. Er lag zoveel sneeuw. Fantastisch! En ja het was koud. Op de koudste dag die we hebben mee gemaakt was het -40C. Zelfs lokale bewoners vonden dat toch wel een erg lage temperatuur. En tja natuurlijk stond er die dag een huskey tocht gepland voor ons. Dit vond ik persoonlijk één van de mooiste dingen die we gedaan hebben. Zittend op de slee onder een plaidje (wat bevroor vanwege de kou), en 6 jonge huskey honden die je trekken door de sneeuw. Halverwege de route even wisselen, zodat iedereen de belevenis van het ‘besturen’ kon mee maken. En dat was een belevenis. Slee om. Honden die doorrennen. Paniek bij mij. Maar he, het was leuk. Zo leuk dat ik nog een keertje naar Finland toe wil!
Tja en wat kan ik allemaal nog meer vertellen? Dat het niet licht wordt, maar schemerig is van 10 uur ‘s ochtends tot 3 uur ‘s middags? Dat je ruim de tijd moet nemen om je klaar te maken voor vertrek, vanwege de vele lagen kleding? Dat het binnen in het huisje niet kouder dan 20C mag zijn, omdat de kans op bevroren leidingen anders te groot is? Dat de rendieren los over straat lopen? Dat je wimpers en haren kunnen bevriezen? Ik zou er nog veel meer over kunnen vertellen. Maar 1 ding weet ik zeker. Krijg je de kans, pak die kans en ga naar het Finse Lapland toe in de winter. Het zal vast een reis worden die je niet meer zult vergeten!
Else-Marie
_____________________________________________________________
Wauw! Weer zo’n gave reis naar Finland en ik zie/lees terug dat jullie wel het Noorderlicht hebben gezien. Echt heel gaaf! Het lijkt mij nog steeds een prachtige reis, maar ook heel erg koud. Een ervaring om niet meer te vergeten denk ik wel, dat maakt het het overdenken waard. Dirk zou in ieder geval wel willen. Grappig om te lezen dat de cola al zo snel bevroren was. Wijze les voor degene die dus ook graag drinken willen meenemen voor onderweg in Fins Lapland 😉
Lijkt het jullie gaaf om zo’n reis te maken? Laat het ons weten 🙂

 

Comments (2)

  • Saskia

    19 december 2018 at 10:50

    Wat een ontzettend gave reis zeg! Zou ik ook wel eens willen doen. maar wat een temperaturen zeg… brrrr

  • Isa

    19 december 2018 at 20:23

    Mijn zus is er ook al geweest, had niets dan positieve commentaar!

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Prev Post

Blogmas 12: gastblog bullet journaling in winter thema

18 december 2018

Next Post

Blogmas 15: half jaar getrouwd + update + cadeautjes

21 december 2018