Blog post

Blogmas 11: gastblog – suikervrije kruidnoten

17 december 2018Marcelina

In de maand december plaats ik elke werkdag een blog voor jullie. Gewoon, omdat ik dat leuk vind om te doen. Ik sta er gelukkig niet alleen voor, want ik krijg ook hulp van gastbloggers. Het is deze maand waarschijnlijk dus iets drukker op mijn blog en ik zal daarom ook wat actiever op social media proberen te zijn. Dus elke maandag tot vrijdag kun je een blog verwachten op DMontheroad en zoals gewoonlijk, probeer ik ze 7u in de ochtend online te zetten voor jullie. Ik wens jullie veel plezier met lezen deze maand 🙂 Laat je inspireren voor de feestdagen of natuurlijk alvast voor het nieuwe jaar!

Vandaag een gastblog van Isabelle en ze deelt met ons een heerlijk recept met ons. Ik weet het, het is geen Sinterklaas meer, maar kruidnoten zijn zo heerlijk, dat dit ook wel van pas gaat komen op aan later moment denk ik. We wisten allebei dat het artikel pas na Sinterklaas online zou komen. Dus laat je lekker inspireren en veel plezier met bakken! 🙂

Recept: Lactosevrije kruidnoten zonder suiker

December is zonder twijfel de gezelligste maand. Lichtjes, dennengeur (Okee, eigenlijk sparrengeur), familiefeestjes, het bezoek van de Sint en de Kerstman… Ik vind het gewoon heerlijk! En als het buiten guur en donker wordt, is er toch niets fijner dan op de bank te kruipen, onder een zacht dekentje, met een warm drankje en iets lekkers. En laat december nu net het topseizoen zijn voor enkele heel specifieke lekkernijen.

Kruid- of pepernoten zijn zo’n seizoensfavorieten. In Nederland echt een klassieker, maar ook in België duiken ze op. Met die specifieke, kruidige geur brengen ze instant kerstsfeer mee! En een serieuze suikerrush. Dat brengen ze ook mee. Zoals zoveel lekkers, helaas. Maar deze keer niet!

Je kan deze kruidnoten namelijk vrij eenvoudig zelf maken. En in dit receptje heb ik de geraffineerde suikers vervangen door natuurlijke zoetmakers, nl. dadels en esdoornsiroop. Deze heb ik gekozen omdat ze een gelijkaardige karamelachtige zoetheid geven als de stroop of donkere suiker die in het originele recept wordt gebruikt. Maar je kan even goed voor acaciahoning gaan, bijvoorbeeld.

Helemaal suikervrij zijn de kruidnoten dus niet – maar net dat tikje gezonder dan de gewone versie! Mijn receptje is eveneens lactosevrij – en eenvoudig glutenvrij te maken.

Wat heb je nodig voor een 50-tal suikervrije kruidnoten?

  1. 125g zelfrijzende bloem (gebruik glutenvrij indien gewenst)
  2. 50 g soja bakboter (zacht)
  3. 2 theelepels speculaaskruiden (ook in België te vinden in heel wat winkels maar kaneel is een mogelijke vervanger)
  4. 60g gedroogde dadels, ontpit
  5. 30 ml lactosevrije melk of plantaardige melk
  6. 3 eetlepels esdoornsiroop
  7. Een snuifje zout

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor op 180°C
  2. Mix de dadels samen met de melk tot een dadelpuree. Dit kan je best in een kleine mixer of met een staafmixer doen.
  3. Meng de dadelpuree met alle andere ingrediënten en meng dit tot een deeg met je handen
  4. Maak kleine bolletjes van het deeg en leg ze op een bakplaat.
  5. Bak 20 min in de oven.

Leestip: Blogmas 19: Lekker honing review!

Je kan de suikervrije kruidnoten best bewaren in een luchtdichte pot. Tenminste… als je ze niet allemaal meteen opsmult natuurlijk!

Eet smakelijk!

Vond je het prettig dit te lezen? Neem gerust een kijkje op mijn blog Bostonbaby.org

____________________________________

Heel erg bedankt voor deze leuke & smakelijke gastblog Isabelle. Ik denk dat meerdere (ik ook) deze suikervrije kruidnoten wel willen testen, omdat je van kruidnoten al gauw een beetje teveel eet, doordat ze zo klein zijn. Ik vind dit zelf een handig, makkelijk en fijn recept, dus ik ga het proberen na te maken 🙂 Wat handig dat het sowieso lactose vrij is en ik heb gezien door je sidenotes hoe makkelijk het glutenvrij te maken is. Voor mij niet van toepassing, maar voor anderen misschien wel! Een heerlijk kerst/sinterklaas/altijd recept dit 😉

 

Ga jij dit recept ook eens proberen?

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Prev Post

Blogmas 10: gastblog over Fins Lapland

14 december 2018

Next Post

Blogmas 12: gastblog bullet journaling in winter thema

18 december 2018